N-VA kiest voor Groen en Open Vld

Nieuwe coalitie Sint-Niklaas gevormd - Krappe meerderheid van 22 zetels

Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) met Ine Somers (Open Vld) en Sofie Heyrman (Groen), met achter hen de drie partijvoorzitters Geert Van Drom, Hans Van Landeghem en Tim De Roeck.
JVS Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) met Ine Somers (Open Vld) en Sofie Heyrman (Groen), met achter hen de drie partijvoorzitters Geert Van Drom, Hans Van Landeghem en Tim De Roeck.
Sint-Niklaas heeft een nieuwe bestuursmeerderheid. De N-VA van burgemeester Lieven Dehandschutter gaat de komende zes jaar samen met Groen en Open Vld de Wase hoofdstad besturen. Voor het eerst in achttien jaar zijn de socialisten er niet bij. De nieuwe coalitie heeft een krappe meerderheid van 22 op 41 zetels.

De nieuwe coalitie in Sint-Niklaas is geen écht grote verrassing. Aan de vooravond van de verkiezingen was al duidelijk dat N-VA en Groen elkaar zouden vinden. Het was vooral wachten op de resultaten van zondag om na te gaan welke derde coalitiepartner mee in de bestuursmeerderheid zou kunnen stappen. N-VA haalde veertien zetels, Groen zes. Met de twee zetels van Open Vld erbij is er een meerderheid.

Er waren nog andere opties. Maar niet de socialisten met vijf zetels: de sp.a was voor N-VA en Groen vooral een te mijden keuze, dus bleven Open Vld en CD&V over. Met zes zetels eiste CD&V twee schepenen, Open Vld bleef steken op twee zetels en is als kleine, derde partner tevreden met één schepenmandaat. Voor N-VA en Groen is de keuze voor Open Vld dan logisch, om zelf meer gewicht te hebben in het bestuur.

Discipline

Uiteindelijk werd in de nacht van maandag op dinsdag het bestuursakkoord tussen N-VA, Groen en Open Vld getekend. Het is een krappe meerderheid van slechts 22 op 41 zetels. N-VA heeft dan ook bijzonder gehamerd op discipline bij de twee coalitiepartners. Een praktisch voorbeeld: als er in de winter twee raadsleden van de meerderheid met 38 graden koorts thuis zitten, zal er toch één van die twee naar de gemeenteraad móeten komen. Anders komt de coalitie niet aan het vereiste minimum van 21 raadsleden om beslissingen goed te keuren. Er mag ook stevige oppositie worden verwacht in Sint-Niklaas, met de in totaal 19 raadsleden van Vlaams Belang, CD&V, sp.a en PVDA.

Overwicht N-VA

In de meerderheid krijgt N-VA de burgemeester en vier schepenen. Groen krijgt drie schepenen, Open Vld één. Het overwicht van N-VA in deze coalitie zal ook duidelijk worden bij de verdeling van de nevenmandaten, zoals de leiding bij MIWA en de Sint-Niklase Huisvestingsmaatschappij.

Krap

“Misschien is het voor velen toch een verrassende coalitie. Het is gedurfd, vernieuwend en verfrissend. Het is inderdaad een krappe meerderheid, maar dat is niet de eerste keer in Sint-Niklaas. Ook in 1988 en 1994 was er al zo’n kleine meerderheid. Als we goed samenwerken en een hechte ploeg vormen, mag dat echter geen probleem geven”, maakt burgemeester Lieven Dehandschutter zich sterk.

Sofie Heyrman (Groen) wilde graag aan zet blijven. “Politiek gaat om verantwoordelijkheid nemen en je ambities realiseren. In dit bestuursakkoord krijgen wij met Groen daarvoor voldoende garanties.” Ine Somers (Open Vld) is blij om erbij te zijn, want haar partij beleefde een teleurstellende zondag. “We hebben niet het gewenste resultaat behaald. Daarom hebben we ook een afwachtende houding aangenomen. Maar met deze coalitie is er wel een vernieuwend bestuur mogelijk. We willen graag mee die nieuwe schwung geven aan Sint-Niklaas.”

Bij sp.a komt dit uiteraard hard aan. De partij van Christel Geerts is na zondag pas de vijfde grootste in de Wase hoofdstad, maar het belandt vooral na achttien jaar weer in de oppositie. N-VA en Groen konden nog verder besturen mét sp.a, maar doen dat niet. “We hebben de analyse gemaakt zondagavond. Als partijen na jarenlang besturen duidelijk verliezen, is er een andere situatie. Groen daarentegen gaat er wél duidelijk op vooruit”, stelt Dehandschutter. Sofie Heyrman (Groen): “Voor ons was sp.a wel een optie, maar er waren vele opties. De kiezer wil in Sint-Niklaas een goed sociaal beleid en dat is ook onze opdracht.”

In het bestuursakkoord van N-VA, Groen en Open Vld worden tien speerpunten naar voor geschoven. Meest opvallende zijn een vermindering van de aanvullende personenbelasting met 1 procent, een herinrichting van de Grote Markt en een extra in- en uitrit van de ondergrondse parking, de realisatie van een groen Heymanplein met een nieuwe bibliotheek en een tweede of groter zwembad.

Lees ook: De tien speerpunten van het nieuwe bestuursakkoord
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Fredien Vandervekens

    Het is meer dan dat, Jan ! Dehandtschutter heeft zijn " Vlaamse Sint-Niklase eigenheid" volledig afgeworpen. Het moet en zal multicultureel worden. Met Groen en de huurlingen van Soveka is de "verrijking" verzekerd. De handel verdwijnen ? U vergeet het "ondernemerschap" van onze Turkse en Marokkaanse "Sint-Niklazenaren".

  • Jan Praet

    NVA zal trouw het programma van Groen uitvoeren: De binnenstad wordt onbereikbaar voor auto´s, waardoor de handel zal wegkwijnen. Het voorakkoord heeft een zware prijs... de kracht van de volgzaamheid. Maar zal de derde coalitiepartner meegaan in dit verhaal?