Minister Schauvliege op bezoek bij Cohousing Waasland

Minister Joke Schauvliege krijgt een rondleiding op de werf van Cohousing Waasland.
Foto JVS Minister Joke Schauvliege krijgt een rondleiding op de werf van Cohousing Waasland.
Vlaams minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V) heeft gisteren een bezoek gebracht aan Cohousing Waasland in de nieuwe Clementwijk.

Daar is het cohousing-project van 22 gezinnen en alleenstaanden -goed voor een dertigtal volwassenen, een handvol tieners en een twintigtal jonge kinderen- momenteel volop in opbouw. Zij bouwen er samen drie energiezuinige woonblokken, waarvan één gebouw als gemeenschappelijk paviljoen dienst zal doen. Dat wordt een ontmoetingsplek met een grote semi-industriële keuken, een polyvalente ruimte, een atelier en extra opbergruimte. Eind december al trekken de eerste bewoners er in.


De minister bezocht gisteren de werf en gaf mee dat de Vlaamse overheid ook de klemtoon legt op het vrijwaren van de open ruimte en het 'meer doen op minder ruimte'. "Duurzaam wonen kan betekenen dat we dichter bij elkaar gaan wonen en meer gaan delen. Cohousing komt hieraan tegemoet als nieuwe woonvorm en toont aan dat men minstens even kwalitatief kan leven op een kleinere oppervlakte als in traditionele woonvormen. Maar deze vorm van energiearm en passief bouwen is daarnaast ook heel belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering", aldus Schauvliege. (JVS)