Man riskeert internering nadat hij fietser aanrijdt en slaat met hamer

De Dendermondse rechter had gisteren Jamal E.A. (41) uit Sint-Niklaas voor zich. Die reed in mei 2016 met opzet een fietser aan en sloeg die vervolgens met een hamer. E.A. liet zich leiden door een al jarenlang aanslepende familievete. Volgens de openbaar aanklager moet de man geïnterneerd worden.

De feiten speelden zich af op 18 mei 2016 in de Ankerstraat in Sint-Niklaas. Jamal E.A. reed met zijn auto in de richting van de Singel. Toen hij fietser Mustafa E.M. (29) uit de andere richting zag komen, reed hij doelbewust op hem in en maaide hem van het voetpad. De man kwam ten val en raakte zwaargewond. Daarna haalde E.A.. een hamer uit zijn wagen en ging daar E.M. mee te lijf. Omstaanders konden hem maar net op tijd tegenhouden.


De dader werd meteen na het voorval opgepakt. De man beweerde aanvankelijk dat hij zelf was aangevallen door E.M. met een hamer. Al gauw bleek dat E.A. zelf geslagen had met de hamer. Ook gisteren tijdens zijn proces leek de beklaagde zich nog altijd niet erg bewust van wat hij had aangericht. Hij ontkende nog altijd de fietser doelbewust te hebben aangereden. "Mustafa is zelf voor mijn auto gesprongen", beweerde hij. "Ik ging gewoon boodschappen doen."

Jarenlange familievete

Het verhaal van de man wordt niet geloofd, ook al omdat verschillende omstaanders getuige zijn geweest van de feiten. "Die slechte man moet dood", hadden ze hem horen roepen, zwaaiend met de hamer. "Het is eigenlijk een waanzinnig verhaal", zegt Kelly Van Elslande, de advocaat van het slachtoffer. "Mijn cliënt is nog altijd niet helemaal hersteld van wat hem overkomen is. Hij wilde ook niet aanwezig zijn op het proces, omdat het hem emotioneel veel te zwaar valt om E.A. te zien."


Volgens de openbaar aanklager Cindy Reynders ligt een jarenlange familievete tussen Jamal E.A. en de familie E.M. aan de basis van de feiten. E.A. bedreigde ook andere familieleden en beschadigde de auto van het gezin. Een college van gerechtspsychiaters onderzocht de beklaagde. "Uit hun verslag blijkt dat Jamal E.A. ontoerekeningsvatbaar is", zegt Reynders. "Ik dring dan ook aan op de internering." De rechter velt vonnis op 14 februari. (DND)