Laatst overlevende bombardementen 17 mei 1940 bezoekt oorlogsmonument

Leny Bos (90), de laatste overlevende van de vluchtelingen uit Breda van het bombardement op 17 mei 1940, met dochter Tonian bij het oorlogsmonument in de Gasmeterstraat.
Foto JVS Leny Bos (90), de laatste overlevende van de vluchtelingen uit Breda van het bombardement op 17 mei 1940, met dochter Tonian bij het oorlogsmonument in de Gasmeterstraat.
In Sint-Niklaas is zondag het bombardement van 17 mei 1940 herdacht, waarbij 85 doden vielen. Leny Bos (90) is de laatst overlevende van de groep vluchtelingen uit Breda, waarbij 51 mensen de dood vonden.

Het was zondag dag op dag 75 jaar geleden dat het stadscentrum van Sint-Niklaas zwaar gebombardeerd werd door Duitse vliegtuigen. Vooral de Gasmeterstraat, de Spoorweglaan, de Hofstraat, de Kroonmolenstraat en Dalstraat kregen het zwaar te verduren onder de Duitse bombardementen. Een ruime delegatie bezocht gisteren de oorlogsmonumenten in de stad. Onder hen ook heel wat familie van de Nederlandse slachtoffers, want liefst 51 mensen uit Breda kwamen die noodlottige dag in mei 1940 om het leven in Sint-Niklaas. Zij hadden onderdak gekregen in een school in de Gasmeterstraat, die zwaar getroffen werd. De laatste overlevende van die groep vluchtelingen uit Breda is Leny Bos (90), die als vijftienjarig meisje met haar ouders, broer en zus in Sint-Niklaas verzeild raakte.

Zwartste dag

"We moesten vluchten voor de bommen in Breda. Na een dagenlange voettocht kwamen we op 16 mei 1940 in Sint-Niklaas aan. We sliepen in die school en wilden 's anderendaags met de trein vertrekken, maar door beschietingen moesten we terugkeren naar de school. En daar vielen enkele uren later de bommen. Mijn moeder is hier gestorven. Mijn broer raakte zijn arm kwijt en is altijd invalide gebleven. Het was een verschrikkelijke dag, een tragedie die mijn hele verdere leven heeft beheerst. Ik ben blij dat ik de mooie, respectvolle herdenking in Sint-Niklaas als laatste overlevende vandaag nog kan meemaken."


Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) en oud-burgemeester Freddy Willockx (sp.a) willen dat die 17de mei nooit wordt vergeten. "Het was een van de zwartste dagen uit de geschiedenis van de stad." Nog tot 14 juni loopt er in de hal van het stadhuis een expo over de bombardementen op Sint-Niklaas in mei 1940. (JVS)