Kunstschilder restaureert kosteloos beelden in oudste kapel

Kunstschilder Romain Vael (vooraan) gaat de beelden in de kapel van Tereken restaureren.
Joris Vergauwen Kunstschilder Romain Vael (vooraan) gaat de beelden in de kapel van Tereken restaureren.
Na de buitenrenovatie krijgt nu ook het interieur van de oudste kapel van Sint-Niklaas - op de hoek van Tereken en de Kapelstraat - een opknapbeurt. Daar zorgt de 72-jarige kunstschilder Romain Vael voor.

Al meer dan 200 jaar bevindt zich op de hoek van Tereken, Kapelstraat en Dendermondse Steenweg, vlak bij het Waasland Shopping Center, een bijzondere kapel. Voluit is dat de 'Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Hal'. Het is met voorsprong de oudste kapel van Sint-Niklaas en allicht tot een eind daarbuiten. Eigenlijk dateert ze al van 1578, maar tijdens de Franse revolutie werd ze afgebroken om in 1814 weer te worden heropgebouwd. De kapel is nog steeds de startplaats van de jaarlijkse bedevaart naar Halle, die dit jaar aan de 332ste (!) jaargang toe was. Vele mensen passeren hier nog heel regelmatig, om even een kaarsje aan te steken of een moment van bezinning in te lassen. Genoeg redenen voor de stad om het dak en de buitengevels van de kapel het voorbije jaar te renoveren, voor 75.000 euro. "Dat was nodig, want de kapel was er slecht aan toe", zeggen leden van de parochie Tereken en buurtbewoner en CD&V-gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck, die er mee voor ijverde. "Het interieur is nog niet aangepakt en heeft ook dringend een flinke lik verf nodig. Het zou mooi zijn als dat binnen de twee jaar kan." De problemen met het interieur kwamen kunstschilder Romain Vael uit de Kardinaal Cardijnlaan ter ore. Hij biedt zijn hulp aan om kosteloos de vijftiental waardevolle beelden in de kapel te restaureren. "De beelden zijn zeer vuil, vooral door het roet van de kaarsen. Ik ga de beelden in mijn atelier opkuisen, bijwerken, herstellen en weer schilderen. Ik heb al vaker gerestaureerd, tot schilderijen uit de 19de eeuw. Ik wil me hiervoor inzetten, niet uit geloofsovertuiging, maar uit respect voor dit waardevol patrimonium." (JVS)

De kapel dateert uit 1578, maar tijdens de Franse revolutie werd ze afgebroken om in 1814 weer te worden heropgebouwd.
Joris Vergauwen De kapel dateert uit 1578, maar tijdens de Franse revolutie werd ze afgebroken om in 1814 weer te worden heropgebouwd.