Kunstschilder restaureert beelden in 200 jaar oude kapel

Kunstschilder Romain Vael krijgt geschenken vanuit de parochie van Tereken voor zijn inspanningen in de kapel.
Joris Vergauwen Kunstschilder Romain Vael krijgt geschenken vanuit de parochie van Tereken voor zijn inspanningen in de kapel.
Een vijftiental waardevolle beelden uit de kapel op de hoek van Tereken en de Kapelstraat zien er weer piekfijn uit, dankzij de onbaatzuchtige inspanningen van de 72-jarige kunstschilder Romain Vael.

Op nog geen twee maanden tijd zorgde hij voor de broodnodige restauratie van de beelden, die zwart uitsloegen door het roet van de kaarsen. Zijn werk is nu afgerond, de beelden staan weer in volle glorie opgesteld in de kapel. En die 'Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Hal' vlakbij het Waasland Shopping Center is niet zomaar een kapel. Het is met voorsprong de oudste kapel van Sint-Niklaas en allicht tot een eind daarbuiten.


Ze dateert al van 1578, maar tijdens de Franse revolutie werd ze afgebroken om in 1814 weer te worden heropgebouwd. De kapel is nog steeds de startplaats van de jaarlijkse bedevaart naar Halle, die dit jaar aan de 332ste (!) jaargang toe was. Vele mensen passeren hier nog heel regelmatig, om even een kaarsje aan te steken of een moment van bezinning in te lassen. Het enige dat de kapel nog nodig heeft, is een flinke schilderbeurt binnenin. "De stad heeft heel wat inspanningen gedaan voor deze kapel de voorbije jaren, wat heel erg wordt geapprecieerd. Maar we dringen er toch op aan om ook het interieur aandacht te geven één van de komende jaren", aldus Patric Gorrebeeck en de parochianen van Tereken.


(JVS)