Kringwinkels blijven pieken

WAASLANDER HERGEBRUIKT DUBBEL ZOVEEL ALS GEMIDDELDE VLAMING

De speelgoedhoek in de Kringwinkel van Temse. Het voorbije jaar is het hergebruik van goederen nog verder gestegen in het Waasland, waarmee het nu dubbel zo hoog ligt als het Vlaamse gemiddelde.
Foto JVS De speelgoedhoek in de Kringwinkel van Temse. Het voorbije jaar is het hergebruik van goederen nog verder gestegen in het Waasland, waarmee het nu dubbel zo hoog ligt als het Vlaamse gemiddelde.
Het succes van de Kringwinkels van vzw Den Azalee blijft maar stijgen. Het voorbije jaar verkochten de tweedehandswinkels 1.551 ton goederen, wat staat voor een hergebruik van 10,8 kilogram per inwoner. Daarmee hergebruikt de Waaslander dubbel zoveel als de gemiddelde Vlaming.

Voor het tweede jaar op rij blijft het Waasland een van de koplopers in Vlaanderen in het hergebruik van kleding en goederen. Nochtans werd het voorbije jaar een stagnatie verwacht, maar zowel op vlak van opgehaalde als hergebruikte goederen was er weer een opmerkelijke stijging. Den Azalee, met Kringwinkels in Sint-Niklaas, Temse en Sint-Gillis-Waas, heeft 2.283 ton textiel en goederen ingezameld, tegenover 2.160 ton het jaar voordien. Van die 2.283 ton werd 1.551 ton als tweedehands goederen verkocht. Dat komt neer op 10,8 kilogram per inwoner per jaar in het werkingsgebied van Den Azalee. En dat is dubbel zoveel als de gemiddelde Vlaming hergebruikt.

Maar 5% afval

"Bovendien belandt van alle textiel en goederen nu nog maar vijf procent op de afvalberg. Dat zijn goeie cijfers", glundert Den Azalee-voorzitter Mike Nachtegael. "Van alle ingezamelde spullen die de bevolking ons geschonken heeft, is niet alleen bijna zeventig procent hergebruikt, maar is ook nog eens 25 procent gerecycleerd tot herbruikbare grondstoffen. Voor de bevolking biedt dit meteen de zekerheid dat het gratis schenken van goederen aan Den Azalee wel degelijk loont. Iedereen draagt daarmee bij tot een beter klimaat, maar ook tot het creëren van jobs in onze regio."

Jobs

Jobs creëren voor werklozen met weinig kansen op de arbeidsmarkt is de belangrijkste doelstelling van Den Azalee. "Het aantal voltijdse jobs is gestegen tot 278. Alle medewerkers krijgen een opleiding, waarmee we ze toekomstkansen bieden op de arbeidsmarkt. Het voorbije jaar zijn 133 mensen, die anders met een leefloon moeten rondkomen, bij Den Azalee aan de slag gegaan, naast 54 jongeren uit het deeltijds onderwijs. Den Azalee is een van motoren van tewerkstelling in onze regio. In drie jaar hebben we veertig extra jobs gecreëerd in de sociale economie."

Kringwinkels

Ook de klanten blijven de weg vinden naar de drie Kringwinkels. De totale omzet is met 14 procent gestegen. "In de drie winkels samen komen gemiddeld 705 klanten per dag over de vloer, een stijging met twaalf procent", weet Den Azalee-directeur Peter Maris.


De nieuwe Kringwinkel op de Krijgsbaan in Temse heeft daar een belangrijke invloed op. "De verhuis van de winkel in Temse is noodzakelijk gebleken. We zamelen in Temse nu ook zeven procent meer goederen in."


Sint-Niklaas blijft de grootste van de drie Kringwinkels, met 409 klanten per dag, gevolgd door Sint-Gillis-Waas (168) en Temse (127). In de top 3 van aankopen staat textiel op nummer 1, gevolgd door huisraad en meubilair.


Tot slot doet ook sociaal restaurant De Variant het goed, met 27.115 klanten per jaar in Sint-Niklaas. Het restaurant krijgt een nieuwe plek aan dienstencentrum De Wilg in de Lamstraat. "De bouwaanvraag gaat vandaag nog de deur uit."