Komende zaterdag inspraakmoment over toekomst Hendrik Heymanplein

Het Hendrik Heymanplein in Sint-Niklaas.
JVS Het Hendrik Heymanplein in Sint-Niklaas.
Het stadsbestuur organiseert op zaterdagvoormiddag 14 september een participatiemoment over de herinrichting van het Hendrik Heymanplein in de bibliotheek.

De stad wil van het Hendrik Heymanplein een groen plein maken met een nieuwe bibliotheek en supermarkt. In de vorige bestuursperiode is er al een heel traject afgelegd om tot een masterplan te komen. Nu zet de nieuwe bestuursmeerderheid de volgende stap, met de start van de RUP-procedure, om tot een ruimtelijke uitvoeringsplan voor het plein te komen. Nu zaterdag volgt een participatiemoment over dat ruimtelijk uitvoeringsplan.

Nieuwe bibliotheek en supermarkt

In 2017 keurde de gemeenteraad de studie voor de herinrichting van het Hendrik Heymanplein goed. Daarbij werden keuzes gemaakt voor de aanleg van een ontmoetingsplein, met plaats voor een nieuwe bibliotheek en een supermarkt. Om dat mogelijk te maken, is er een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) nodig. “In een RUP wordt voor elk perceel grond in een bepaald gebied vastgelegd wat er wel of niet mag gebouwd of aangelegd worden, van woningen en winkels tot groenvoorzieningen. In zo’n plan staan ook stedenbouwkundige voorschriften. Dat zijn regels die bijvoorbeeld vastleggen hoe hoog men maximaal mag bouwen en welke bouwmaterialen toegelaten zijn. Hiervoor werd een startnota opgemaakt, die tijdens het participatiemoment toegelicht wordt”, klinkt het bij de stad.

Het participatiemoment vindt plaats op zaterdag 14 september, doorlopend van 9.30 tot 12.30 uur, in de bibliotheek op het Hendrik Heymanplein. Om 10, 10.45 en 11.30 uur staat telkens een algemene toelichting op het programma. Daarbij komen onder meer de opmaak van het RUP en het verdere verloop van het proces aan bod.

De startnota is ook raadpleegbaar in het stadhuis en op de stadswebsite www.sint-niklaas.be/hendrik-heymanplein, tot 4 november. 

Het plan voor het nieuwe Heymanplein.
RV Het plan voor het nieuwe Heymanplein.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marijke Sutter

    Kloosterland!!! Nog zo iets, ondertussen al een paar jaar geleden.

  • Marc Spandel

    Ik weet niet wat in feite met 'inspraakmoment' bedoeld wordt als alles al achter de rug van 'de mensen' bedisseld, afgesproken, getekend en geregeld is door het stadsbestuur. Dient dit zogenaamde 'inspraakmoment' gewoon om 'wettelijk' in regel te kunnen zijn voor het uitvoeren van dergelijke projecten? In het geniep een 'fout' rechtzetten vóór het project 'wettelijk' verboden wordt?