Kankerpatiënten AZ Nikolaas schitteren in Zwintriatlon

Een geweldige prestatie, die hebben 36 kankerpatiënten en zorgverleners van AZ Nikolaas geleverd tijdens de Zwintriatlon in Knokke. Die grote sportieve uitdaging stond al lang met stip in hun agenda aangeduid. Maanden trainden ze drie keer per week in groep om met die kwarttriatlon een uniek en positief verhaal te schrijven, na een moeilijk hoofdstuk in hun leven waarin ze moesten strijden tegen kanker.
De groep van Trai+ van AZ Nikolaas aan de finish van de Zwintriatlon.
RV De groep van Trai+ van AZ Nikolaas aan de finish van de Zwintriatlon.

Onder de naam 'Tria+' ging de groep van 36 mensen in januari van start met de voorbereidingen voor de Zwintriatlon, goed voor 1 kilometer zwemmen, 45 kilometer fietsen door de Belgische en Nederlandse polders en 10 kilometer lopen. Het was een initiatief van het oncologisch centrum van het AZ Nikolaas om samen die sportieve uitdaging aan te gaan. De kankerpatiënten kregen onderweg de steun van een 'buddy' (een partner, familielid of vriend) en van de peters en meters van het project (een borstverpleegkundige, revalidatiedeskundige en drie artsen van AZ Nikolaas). Recent wetenschappelijk onderzoek toont het belang aan van sport bij de behandeling van kanker. "Patiënten die regelmatig sporten, hebben tot 40 procent minder kans op herval en ook klachten als vermoeidheid verminderen aanzienlijk. Tria+ wil aantonen dat patiënten die chemotherapie of bestralingen hebben ondergaan, zeker ook nog andere uitdagingen aankunnen", zegt dokter Ines Deleu, die zelf ook deelnam aan de Zwintriatlon.

 De voorbije maanden legde de groep een bewonderenswaardig parcours af, met intensieve, professionele en frequente trainingen. Door een grote groep sponsors kregen ze een mooie uitrusting. En als voorbereiding trokken ze onder meer naar de 10 miles van Antwerpen en Waasmunster en de Mister T-triatlon in Gent. 

"We stonden voor hetzelfde doel: over de meet geraken. Niet alleen na, maar ook tijdens de behandeling".
RV "We stonden voor hetzelfde doel: over de meet geraken. Niet alleen na, maar ook tijdens de behandeling".

Iedereen haalde de finish in Knokke, wat de groep een enorme voldoening schonk. Of zoals Conny Hanssen het verwoordde: "We stonden voor hetzelfde doel: over de meet geraken. Niet alleen na, maar ook tijdens de behandeling." Ook voor Melina Soubry is het een hele positieve ervaring geworden. "Regelmatig sporten voelt heel goed aan. Het geeft heel veel energie. De kanker omzetten in een positief verhaal, daar gaat het om. Als je dan ook nog een buddy hebt die je aanmoedigt, die zelf ook het hele traject mee beleeft, bij wie je terecht kan met al je vragen en bekommernissen, dan is dat een geweldige steun. En dat we dit in groep hebben beleefd, maakt het nóg waardevoller. Zonder deze uitdaging had ik vandaag nooit zo ver gestaan."

Plannen voor verdere sportieve uitdagingen zijn al in de maak. De finish van de Zwintriatlon in Knokke is voor de Tria-plussers nog geen eindbestemming.

"Een onbeschrijfelijk gevoel om over de finish te lopen."
RV "Een onbeschrijfelijk gevoel om over de finish te lopen."
Tijdens de Zwintriatlon, aan de start van het fietsgedeelte.
RV Tijdens de Zwintriatlon, aan de start van het fietsgedeelte.
De finish van de Zwintriatlon in Knokke is voor de Tria-plussers nog geen eindbestemming.
RV De finish van de Zwintriatlon in Knokke is voor de Tria-plussers nog geen eindbestemming.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.