Hollandse gouda gerijpt in Sint-Niklaas: Klaartjes Kaas scoort op World Cheese Awards

Céline, Filip en Josef De Wilde: kaasmeesters van familiebedrijf De Wilde uit Sint-Niklaas.
RV Céline, Filip en Josef De Wilde: kaasmeesters van familiebedrijf De Wilde uit Sint-Niklaas.
Al vier jaar op rij valt Klaartjes Kaas van het familiebedrijf De Wilde uit Sint-Niklaas op de World Cheese Awards in de prijzen. Genoeg redenen om de bekroonde kaas met een nieuwe logo en de slogan ‘Kaas voor Kenners’ verder op de kaart te zetten.

Klaartjes Kaas is Hollandse gouda die vakkundig gerijpt is op Belgische bodem, bij de kaasrijperij van de familie De Wilde in Sint-Niklaas. Intussen wordt die kennis er al doorgegeven aan de vierde generatie. En de Klaartjes Kaas valt in de smaak, ook internationaal. Op de World Cheese Awards won Klaartjes Kaas Perfect Oud (12 maanden rijping) al 3 zilveren medailles. Vorig jaar was het de beurt aan de iets jongere variant, pittig belegen (6 maand rijping).

De ‘Gouda uit Sint-Niklaas’ is volgens de familie de combinatie van twee werelden. “Er is geen betere ‘terroir’ voor deze kaas dan in Noord-Holland, waar de zilte grond een rijke voedingsbodem is voor de weidemelk, die de basis vormt van Goudse kaas. Maar dat is het begin. Dan komen de piepjonge Goudse kazen op 4 weken aan in het Waasland, waar ze bij ons verder rijpen. Wij beheersen het samenspel van temperaturen, luchtvochtigheid en verse lucht. Zo kan een perfecte rijping gestuurd worden. Vele kazen worden in de frigo gerijpt, maar niet bij ons. In de smaakvorming is een hogere temperatuur van groot belang. Tijdens de rijping worden de kazen ook met de hand gedraaid, wat zorgt voor een superieure kwaliteit”, aldus kaasmeester Filip De Wilde.

In dat rijpen zit dan weer het ambacht van de familie, die al vier generaties lang in de zuivel zit. Het familiebedrijf dat in 1945 werd opgericht door Cyriel De Wilde is één van de weinige kaasgroothandels met een eigen kaasrijperij in België. Oorspronkelijk was het bedrijf gericht op eieren en boter, maar de passie voor kaas ontstond bij Filip De Wilde, die de kaasrijperij verder uitbreidde toen hij in 1984 aan boord kwam. Zes jaar geleden stapte dochter Céline De Wilde mee in het familiebedrijf. Zij wordt door haar vader opgeleid om het ambacht verder te zetten.

Klaartjes Kaas zit nu in een nieuwe verpakking, met een nieuw logo en een nieuwe slogan. Het is verkrijgbaar bij zo’n 180 winkelpunten in Vlaanderen. Info: www.klaartjeskaas.be

Chef Edwin Van Goethem (centraal) ging aan de slag met Klaartjes Kaas in zijn restaurant 't Korennaer.
JVS Chef Edwin Van Goethem (centraal) ging aan de slag met Klaartjes Kaas in zijn restaurant 't Korennaer.
De kaasrijperij.
RV De kaasrijperij.
Kaasmeester Filip De Wilde.
RV Kaasmeester Filip De Wilde.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Van driessche

    Chapeau, pure ambacht, en kei lekker!