Hogeschool Odisee zamelt oud ICT-materiaal in om nieuw bos aan te planten

Studenten Ciel Rzoska en Brent De Bruyne brengen hun oude gsm binnen.
RV Studenten Ciel Rzoska en Brent De Bruyne brengen hun oude gsm binnen.
Tot en met 28 februari organiseert hogeschool Odisee in Sint-Niklaas een grootschalige inzamelactie van oud ICT-materiaal. Voor elke ingezamelde laptop of gsm kan Natuurpunt 1 m² nieuw bos aanplanten.

De inzamelactie van Odisee gebeurt op de campussen in Brussel, Aalst, Gent en Sint-Niklaas. Alle studenten,  personeelsleden en buurtbewoners kunnen er hun oude of kapotte laptops, gsm’s, schermen en externe harde schijven binnenbrengen. Heel wat oude of ongebruikte gsm’s of computers blijven nog al te vaak op zolder of op kantoor in de schuif liggen. “Momenteel wordt slechts 1 à 2 procent van de oude gsm’s en de helft van het ICT-materiaal gerecycleerd. Dat is jammer”, stelt Catherine Decraene van Odisee campus Sint-Niklaas. “Dit ICT-materiaal is nog steeds erg waardevol. Eén laptop levert één vierkante meter bos op, omdat de waarde van zo’n oude laptop overeenstemt met de aankoopprijs van één vierkante meter grond.”

Ritje naar containerpark besparen

Odisee start daarom in samenwerking met Natuurpunt deze inzamelactie. “We doen een warme oproep bij al onze studenten, personeelsleden en ICT-diensten om hun oude toestellen binnen te brengen. Ook buurtbewoners van de campus zijn welkom. Zij kunnen zich een ritje naar het containerpark besparen. Wij verzamelen alles en bezorgen het aan de juiste instanties. Op die manier dragen we ons bescheiden steentje bij aan natuurbehoud en duurzaamheid, twee belangrijke waarden voor onze hogeschool. Met de opbrengst van de actie van dit jaar zal Natuurpunt bos aanplanten in Dilbeek, waar een van onze campussen gelegen is. Odisee zal dit initiatief jaarlijks hernemen om elke gemeente waar we een campus hebben groener te maken.”

Het materiaal kan binnengebracht worden op de Odisee-campus in de Hospitaalstraat 23 in Sint-Niklaas.