Heeft Sint-Niklaas nieuw zwembad nodig?

Sinbad heeft al vele jaren op de teller, maar kan de jongste jaren niet meer voldoen aan de grote vraag.
rv Sinbad heeft al vele jaren op de teller, maar kan de jongste jaren niet meer voldoen aan de grote vraag.
Het is al jaren een hele puzzel om zwemclubs, scholen en het publiek de nodige zwemruimte te geven in het Sinbad. En het wordt steeds moeilijker. Voor het publiekzwemmen is er amper tijd en ruimte. De 'schaarste aan zwemwater' in Sint-Niklaas houdt vele inwoners op het droge of zet hen aan om een duik te wagen in Beveren, Bornem of sinds kort in Temse. Heeft Sint-Niklaas een nieuw zwembad nodig?

De meerderheidspartijen N-VA, sp.a en Groen zijn te vinden voor een nieuw zwembad, maar ze verschillen duidelijk van visie. Voor de N-VA van burgemeester Lieven Dehandschutter kan er ofwel een tweede zwembad komen, ofwel een groter zwembad. "Om de stroom van scholen en verenigingen op te vangen, is dat nodig. In deze stad moeten we zorgen voor 'meer zwemwater'. De capaciteit van het stedelijk zwembad, waar zowel scholen, clubs als individuele zwemmers komen, zit aan zijn limiet. We zien mogelijkheden op de site van het AZ Nikolaas, na de verhuis van het ziekenhuis. We willen laten onderzoeken of daar een tweede modern zwembad kan worden gebouwd."

De sp.a van schepen Christel Geerts ziet dan weer eerder mogelijkheden op het provinciaal recratiedomein De Ster, naar analogie met recreatiedomein Puyenbroeck in Wachtebeke. "We willen met de provincie het gesprek aangaan over de bouw van een zwembad op De Ster, zodat we tegemoet kunnen komen aan de noden van iedereen."

Groen is iets meer afwachtend en ziet ook nog andere pistes. "Een bijkomend zwembad zou een oplossing kunnen bieden. Een zwembad is echter een erg dure investering. Ook het onderhoud is zeer duur. Wij willen eerst alle nodige investeringen bekijken voor de volgende bestuursperiode. Ook willen we een onderzoek naar een mogelijke alternatieve financiering. En als er wordt nagedacht over een nieuw zwembad moet ook het idee van een ecologisch buitenzwembad meegenomen worden, zoals Boekenberg in Deurne", aldus schepen Sofie Heyrman.

Opvallend: de oppositiepartijen houden vooral het prijskaartje in het oog. CD&V van lijsttrekker Johan Uytdenhouwen en Open Vld van lijsttrekker Ine Somers kijken naar een publiek-private samenwerking. "Er moeten voldoende mogelijkheden zijn om te zwemmen in eigen stad, ook voor de recreatieve zwemmer. Dat is nu niet het geval. CD&V wil dan ook de realisatie van een nieuw zwembad in een publiek-private samenwerking op zijn haalbaarheid onderzoeken." En voor Open Vld: "Het water staat het stedelijk zwembad letterlijk aan de lippen. Wij willen laten onderzoeken of de bouw van een volwaardig zwembadencomplex, met de combinatie van een Olympisch bad en een zwemparadijs, mogelijk is. Hiervoor moet de stad zeker de samenwerking met private partners onderzoeken."

Vlaams Belang van lijsttrekker Frans Wymeersch is voorstander, maar niet eender welk zwembad. "De financiële impact is belangrijk, maar een nieuw zwembad moet ook inspelen op de behoeften, dus een nieuw wedstrijd- en instructiebad is niet echt nodig. Het moet ook verenigbaar zijn met de zwembaden in de omliggende gemeenten. Maar dat er iets moet gebeuren op dit vlak is duidelijk. De toestand in het Sinbad is bijna onhoudbaar, en eigenlijk hallucinant."

PVDA-lijsttrekker Jef Maes tot slot is niet tegen een nieuw zwembad. "Maar het moet budgettair afgewogen worden of dit kan gerealiseerd worden binnen de vele sociale noden die zich stellen. Daarom pleiten wij er eerst al voor om het Sinbad ook op zondagnamiddag open te stellen voor het publiek. We zijn absoluut tegen een privaat zwembad zoals in Temse, want dat laat de prijzen de pan uitswingen. Zwemmen moet voor iederéén mogelijk blijven." (JVS)

Vooral scholen maken gretig gebruik van de openingsuren van het zwembad, waardoor gewone recreatieve zwemmers moeilijker aan bod komen.
Joris Vergauwen Vooral scholen maken gretig gebruik van de openingsuren van het zwembad, waardoor gewone recreatieve zwemmers moeilijker aan bod komen.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniël Foubert

  Als je weet dat er per 30.000 inwoners een zwembad mag zijn... Hier wonen er 74.000 in Sint niklaas. Dus twee zwembaden zou geen overbodige luxe zijn. Moet echt niet met een koperen dak zijn... En recreatief doet de prijs stijgen... Dat er mag nagedacht worden over de andere sociale noden in deze stad lijkt me ten zeerste aangewezen.

 • Kitty Frederickx

  Hoeveel euro.s hebben ze al geïnvesteerd in al die jaren in dat zwembad .om nu af te komen dat het een nieuw zwembad moet worden .het is nooit een goed gezellig zwembad geweest .

 • Patrick Van puymbroeck

  Een zwembad dat de moeite is met glijbanen maar geen zwembad uit omas tijd st niklaas leeft in 1545!!!!!

 • Alain Terrieur

  Ze hadden destijds nooit Bad Michel mogen sluiten maar moeten helpen met aanpassingen aan de nieuwe Vlaremnormen. Maar daar is het nu natuurlijk te laat voor.

 • Erik Pauwels

  Het sint-niklase stadsbestuur loopt steeds achter op de feiten en heel veel ingrepen in de stad zijn niet van de snuggerste en kosten ons alleen geld.grote nood aan gezond verstand daar.