Groter stadspark als ziekenhuis verhuist

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN SINT-NIKLAAS

Niet alleen aan het stadspark komt veel ruimte vrij bij een verhuis van het ziekenhuis, ook aan de Hospitaalstraat is dat het geval. Op de foto het leegstaande, vroegere OCMW-rusthuis Ter Wilgen, dat is overgedragen aan AZ Nikolaas.
JVS Niet alleen aan het stadspark komt veel ruimte vrij bij een verhuis van het ziekenhuis, ook aan de Hospitaalstraat is dat het geval. Op de foto het leegstaande, vroegere OCMW-rusthuis Ter Wilgen, dat is overgedragen aan AZ Nikolaas.
Als het AZ Nikolaas verhuist naar de stadsrand, hoe moet de vrijgekomen ruimte in het stadscentrum dan worden ingevuld? In de volgende bestuursperiode moet de stad zich over die vraag buigen.

Alle partijen zijn het erover eens dat het stadspark kan worden uitgebreid als AZ Nikolaas verhuist naar de stadsrand. Dat wil het ziekenhuis tegen 2027 doen. Voor de verdere invulling zijn er toch heel verschillende nuances. Sp.a ziet er een Sint-Niklase versie van Central Park mogelijk: "Een stadspark van de Parklaan tot de Don Boscokerk, met veel groen, recreatiemogelijkheden en riante wegen voor fietsers en voetgangers, en met op de koop toe nog twee kastelen, Walburg en Moeland", aldus Christel Geerts (sp.a). "Aan de rand van Central Park is er onder meer ruimte voor een eventuele uitbreiding van de scholen en zorginstellingen of voor nieuwe bewoning. De bezoekersparking van AZ Nikolaas kan een randparking worden voor langparkeerders."

De N-VA ziet er ook kansen voor een nieuw zwembad. "Dit lijkt een geschikte plaats voor een tweede zwembad, wat mooi zou passen naast sportcentrum De Witte Molen. Daarnaast is het verantwoord een stuk opnieuw groen te maken, nadat in de jaren '50 een deel van het bos werd opgegeven voor de bouw van het ziekenhuis. Extra ruimte voor Odisee en Sint-Carolus kan er ook, net als een studentencampus en een woonproject. Belangrijk is dat het beschermde Moelandkasteel met zijn waardevolle en unieke Egyptische zaal een prominente plek krijgt", vindt Lieven Dehandschutter (N-VA).

Ook Groen denkt aan zwemmen in het park, maar op een andere manier. "Een natuurlijke zwemvijver, zoals Boekenberg in Deurne, als we mogen dromen. Wij willen zeker een uitbreiding van het park, zodat er een park ontstaat van aan de Parklaan, over de Witte Molen, met een groene verbinding tot aan de Jasmijn. Maar ook extra ruimte voor creatieve invulling, voor een wijkgezondheidscentrum gekoppeld aan ouderenzorg, kinderopvanginitiatieven, ruimte voor de school, het behoud van het Moelandkasteel, de ondergrondse parking als buurtparking en extra sociale woningen bij het park", somt Sofie Heyrman (Groen) op.

Vlaams Belang ziet naast een groter stadspark ook kansen voor de hogeschool. "Odisee is verbonden met de universiteit Leuven. Dit is een kans om bijkomende studierichtingen naar Sint-Niklaas te halen of hier uit te breiden. Dan moet er ook bijkomende woongelegenheid voor kotstudenten voorzien worden. Meer studenten betekent meer leven in de stad, dus dat is ook goed voor horeca en middenstand. Dan is er zeker nog genoeg plaats voor nieuwe woonvormen voor ouderen, alleenstaanden, in combinatie met zorgdiensten", aldus Frans Wymeersch (Vlaams Belang).

Ook CD&V ziet het in die richting. "Een groter park kan samen gaan met een uitbreiding van de nabijgelegen scholen, mogelijkheden voor seniorenvoorzieningen, maar ook woongelegenheid voor jonge gezinnen en een kinderopvang. De huidige parkings kunnen ingezet worden als buurtparkings", stelt Johan Uytdenhouwen (CD&V).

Open Vld wil een groot participatieproject om de toekomst te bepalen. "Daar is nog de nodige tijd voor. Wat wij interessant vinden: een groter stadspark, bewoning in een nieuwe groene stadswijk, een lokale buurtwinkel, een uitbreiding van de hogeschool en een parking aan de rand van het centrum", schetst Ine Somers (Open Vld).

De PVDA tot slot ziet er een groot stadsbos verschijnen. "Een bos dat wordt doorkruist door een netwerk van fiets- en wandelpaden. Dit kan door ongebruikte terreinen en leegstaande of oninteressante gebouwen op te kopen en er openbare groene ruimte te creëren", aldus Jef Maes (PVDA). 

Het AZ Nikolaas wil tegen 2027 verhuizen naar de stadsrand.
JVS Het AZ Nikolaas wil tegen 2027 verhuizen naar de stadsrand.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Karel Delcroix

    Voor mij kan het ziekenhuis niet snel genoeg weg zijn. Ik woon op de parklaan en wordt gek van het voortdurend op en af rijden van ziekenwagens met loeiende sirenes. In discotheken mag de muziek max 90 db staan, ik nodige jullie uit om het constante sirenegeloei te komen opmeten.