Groot succes (maar al even lange wachtlijst)

SOCIAAL VERHUURKANTOOR WAASLAND HAALT 250STE WONING BINNEN

Eigenares Diana Schuurman met SVK-coördinator Yannick Caes, woningprospector Christine Dupon en voorzitter Raf Spinnoy bij de woning in de Kleine Laan.
Foto Kristof Pieters Eigenares Diana Schuurman met SVK-coördinator Yannick Caes, woningprospector Christine Dupon en voorzitter Raf Spinnoy bij de woning in de Kleine Laan.
Reden tot feest bij het Sociaal Verhuurkantoor Waasland: dat kreeg gisteren de sleutels van de 250ste woning in zijn patrimonium overhandigd. Een overweldigend succes, met als gevolgd dat nu reeds 1.600 mensen op de wachtlijst staan. Missie van het kantoor? De wachtlijsten van de huisvestingsmaatschappijen verlichten en eigenaars van huurwoningen de lasten besparen van wanbetalers, herstellingen en andere verplichtingen.

Het Sociaal Verhuurkantoor Waasland verhuurt sinds 2002 woningen aan personen die op de private huurmarkt zelf moeilijk iets vinden. In het begin stonden eigenaars van woningen nog wat argwanend tegenover het initiatief, maar de voorbije jaren zetten steeds meer eigenaars van huurwoningen de stap naar SVK Waasland. Gisteren werd het patrimonium uitgebreid met de 250ste woning. Het gaat om een gebouw met twee appartementen in de Kleine Laan in Sint-Niklaas. Eigenares Diana Schuurman is dolgelukkig met de overstap. "Ik verhuur deze appartementen al tientallen jaren en over de ervaringen met huurders zou ik een dik boek kunnen schrijven", zucht ze. "Bij een eerste contact lijken het vaak ideale kandidaten, maar ik heb me al meermaals lelijk vergist met alle gevolgen vandien.

Stipte betaling

Ik ben intussen zelf al een dagje ouder en zag alle lasten en plichten echt niet meer zitten. Gewoon nog maar een loodgieter of klusjesman vinden voor een eenvoudige herstelling is vandaag de dag al een hele opgave. Op aanraden van iemand ben ik bij SVK terecht gekomen." Coördinator Yannick Claes herkent het verhaal maar al te goed. "Meer en meer eigenaars kiezen er bewust voor om hun woning of appartement te verhuren via een sociaal verhuurkantoor", legt hij uit. "Door het pand in onze portefeuille onder te brengen, zijn ze zeker van een stipte betaling van de huur en moeten ze zich eigenlijk niks meer aantrekken. Enkel voor grote structurele problemen met een gebouw is er overleg, maar kleine herstellingen worden uitgevoerd door onze eigen klusjesdienst. We hebben deze twee appartementen trouwens zelf gerenoveerd."


Daar staat natuurlijk wel tegenover dat de eigenaar bereid moet zijn te verhuren aan een lagere huurprijs dan op de private huurwoningmarkt. "Maar in ruil zijn er wel tal van fiscale voordelen, zoals een vermindering op de onroerende voorheffing", vult SVK-voorzitter Raf Spinnoy aan.

Gemoedsrust

"Dit maakt het verschil op het einde van de rit niet zo groot meer en het weegt zeker niet op tegen de gemoedsrust die eigenaars winnen. Het is trouwens vooral dankzij mond-tot-mondreclame van huiseigenaars dat ons patrimonium zo fors uitbreidt. In september komen er in één klap 32 nieuwbouwwoningen bij op de Filteint-site in Sint-Niklaas."


SVK Waasland is actief in Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. Vanaf oktober sluit Lokeren aan tot het werkingsgebied en ook met Waasmunster zijn er onderhandelingen aan de gang. "Kandidaat-huurders moeten op een wachtlijst voor een sociale woning staan en dus aan dezelfde criteria voldoen", legt Spinoy uit. "Maar intussen hebben we zelf ook al 1.600 mensen op een wachtlijst staan. We blijven daarom ook continu op zoek naar nieuwe panden."