Goot kan regen niet aan: 50 schilderijen SteM beschadigd

Medewerkers van het museum dweilen met de moed der wanhoop het water uit het depot.
Foto Pieters Medewerkers van het museum dweilen met de moed der wanhoop het water uit het depot.
Het depot van het stedelijk museum SteM in Sint-Niklaas is zwaar getroffen door de wateroverlast. Vijftig van de 150 schilderijen die er bewaard worden, hebben schade opgelopen. Bij vijftien kunstwerken is de schade zelfs heel ernstig.

"Het calamiteitenplan is onmiddellijk in werking getreden", zegt conservator Ward Bohé. "We zaten in het atelier toen we hoorden dat de regen met bakken uit de lucht kwam gevallen. De zwaarste schade leden we in het depot. Een goot had het begeven boven twee boxen met onze schilderijenreserve. We hebben meteen alle werken van de rasters gehaald en ondergebracht in de ruimte waar onze permanente collectie tentoongesteld staat."


Vandaag komt een museumconsulent langs om te bespreken hoe de schade aangepakt moet worden. "We mogen niet verwarmen, maar moeten net alles afkoelen tot vijftien graden Celcius omdat er anders kans is op schimmelvorming. Het meeste vocht is met doeken opgedept", klinkt het.

Schimmelvorming

Het SteM zal zeker nog tot zondag dichtblijven. Intussen wil het museum een dossier indienen om de goten boven het industriële dak te vervangen. "Zodat we dit scenario niet nog een keer tegenkomen", aldus nog Bohé.


Ook op een andere plaats in Sint-Niklaas sloeg het noodlot toe. De straat Tereken kreeg het gisterenmiddag opnieuw zwaar te verduren. Bij elke forse regenbui kunnen de verouderde rioleringen het overtollige water niet meer slikken. Drie jaar geleden gebeurde dat net op het moment dat prinses Astrid de basisschool in Tereken bezocht. Gisteren stond de straat weer blank. In een paar woningen richtte het water ook binnen schade aan. De bewoners worden er moedeloos van.


"Het stadsbestuur heeft twee jaar geleden gezegd dat Tereken prioriteit krijgt bij de volgende rioleringswerken", vertellen ze.

Kritiek

"Sindsdien is het stil geworden. De bewoners geloven er niet meer in en sparen hun kritiek niet. Het wordt hoog tijd dat de stad de buurt eens een stand van zaken geeft", aldus buurtbewoner en gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck (CD&V). (PKM/JVS)