Glasscherven tot in kinderbedjes

OUDERS BEZORGD OVER SITUATIE IN KINDERDAGVERBLIJF

Kindjes in kinderdagverblijf Driekoningen, waar de renovatiewerken al vijf maanden langer duren dan gepland.
Joris Vergauwen Kindjes in kinderdagverblijf Driekoningen, waar de renovatiewerken al vijf maanden langer duren dan gepland.
Alles wat fout kon lopen bij de renovatiewerken in het stedelijke kinderdagverblijf Driekoningen in Sint-Niklaas is ook daadwerkelijk mis gegaan. De aannemer ging er met zo'n grof geweld tekeer dat er twee maanden na het einde van de binnenwerken nog steeds glasscherven worden gevonden, tot in de kinderbedjes toe. De stad zal nu zelf grondige opkuiswerken uitvoeren.

In februari gingen de renovatiewerken in het kinderdagverblijf Driekoningen van start. Die zouden tot eind juni duren, maar vandaag - vijf maanden later - is de aannemer nog steeds niet klaar. Sinds oktober gaat het echter om werken aan de buitenzijde van het kinderdagverblijf, niet meer binnen in de ruimtes van de kinderen. Maar hoe dan ook blijven de medewerkers nog steeds alert, want de sporen van de werken binnen zijn nog niet allemaal verdwenen. Onder meer glassplinters worden twee maanden na het einde van de werken nog steeds aangetroffen. Medewerkers van het kinderdagverblijf hebben zelfs al glasscherven in de kinderbedjes gevonden, wat intussen grote bezorgdheid bij de ouders heeft veroorzaakt.

Schepen Marijke Henne zit erg in met het hele gebeuren.
Joris Vergauwen Schepen Marijke Henne zit erg in met het hele gebeuren.

Grondige kuisbeurt

"Eerst en vooral willen we benadrukken dat de veiligheid van de kinderen het allerbelangrijkste is. Er zijn nooit kindjes in een bedje gelegd waar glas in lag. Dat controleren de kinderverzorgsters telkens erg grondig. Een bijkomende volledige en grondige kuisbeurt van heel het gebouw door eigen personeel was al gepland voor komend weekend", stelt schepen Marijke Henne (N-VA), bevoegd voor de stedelijke kinderdagverblijven. "We zijn hier de voorbije maanden geconfronteerd met een aannemer die op een onwaarschijnlijk onoordeelkundige manier te werk is gegaan. De werken zijn een keer stilgelegd én we hebben de aannemer al twee keer formeel in gebreke gesteld. Zo was er die chaotische afbraak van de glasdallen, waarbij glassplinters overal verspreid raakten. In plaats van die glasdals voorzichtig te verwijderen, zoals we hadden aangegeven, heeft de aannemer die met grof geschut kapot geklopt. Ook in de linoleum vloerbekleding zaten overal glassplinters. Die hebben we volledig moeten vernieuwen. We hebben continu moeten bijsturen, elke week een werfvergadering moeten organiseren. De aannemer bleek niet te vatten dat het hier om de renovatie van een kinderdagverblijf ging, waar voorzichtigheid is geboden. Dan bleken ook nog de ramen verkeerd te zijn opgemeten, samen met andere problemen die een hele hoop vertraging met zich meebrachten. Dit wordt een juridische kwestie. De stad heeft hier heel wat schade geleden."

Chaotische werken

In het kinderdagverblijf worden een zestigtal kinderen opgevangen. Tijdens de werken binnen verhuisde de helft van de kinderen tijdelijk naar een ander kinderdagverblijf. Sinds begin oktober zijn alle kindjes er terug. "Zo'n chaotische werken wil je niet meemaken. Iedereen loopt al maanden op de toppen van de tenen. Dit is echt al een vreselijke periode geweest", stelt de schepen.