Gewonde kip krijgt rolstoeltje

DIER SCHEURT LIGAMENTEN BIJ VAL VAN TRUCK OP WEG NAAR SLACHTHUIS

Ines Nicque, Hannelore Michiels en Bart Cosyns met hun kip in zijn rolstoel.
Foto Vergauwen Ines Nicque, Hannelore Michiels en Bart Cosyns met hun kip in zijn rolstoel.
Een niet alledaags gezicht in dierentehuis Rata's Animal Shelter in Belsele. Daar revalideert een kip die van een vrachtwagen viel op weg naar het slachthuis en door een goede ziel van het asfalt werd geplukt. Omdat ze de ligamenten van een poot scheurde, kreeg ze... een rolstoel.

Makers van ontroerende animatiefilms voor kinderen zouden er nog inspiratie uit kunnen halen. Want hoe kip 'Mie Katoe' - zoals het dier in dierentehuis Rata's Animal Shelter in Belsele wordt genoemd - op het nippertje het slachthuis wist te ontlopen, is zonder meer bijzonder.

Wielen

Een tijdje geleden reed een vrachtwagen vol vetgemeste slachtkippen van zes tot acht weken naar het slachthuis. Op een drukke baan in Dendermonde vielen er plots zes kippen uit de vrachtwagen. Hannelore Michiels zag het gebeuren. "Vijf kippen kwamen onder de wielen van het voorbijrazende verkeer terecht en overleefden het niet. Maar eentje slaagde erin om de wielen te ontwijken. Ik heb dat kipje opgepakt en het naar het dierentehuis gebracht", zegt ze.


Daar stelden uitbaters Bart Cosyns en Ines Nicque vast dat het kipje wel het slachthuis had ontlopen, maar dat het desondanks niet veel kans maakte om te overleven. "De ligamenten van haar ene pootje waren gescheurd. De gewrichten van zo'n slachtkip zijn heel slecht ontwikkeld. Het diertje woog ook al acht kilo, terwijl het pas zes weken oud was en eigenlijk nog een kuikentje is op die leeftijd. Zo'n slachtkip is niet voorbestemd om lang te leven. We hebben het verzorgd en het voedsel gegeven, dat een kip hoort te krijgen. Nu weegt het beestje nog drie kilo."


Omdat een kip het met één pootje niet redt, moesten ze íéts doen. "Met de dierenarts hebben we overlegd. Het was laten inslapen of een creatieve oplossing zoeken. Het beestje was nog zo levendig, zo alert, dat het voor ons zonde was om het te laten inslapen", klinkt het bij Cosyns.


Ze wilden het kipje nog een allerlaatste kans geven en kwamen op het idee om een speciale rolstoel in elkaar te steken. Met een stel simpele buizen en wieltjes uit een doe-het-zelfzaak kreeg Cosyns dat voor elkaar. De kip rust nu op een hangmatje, met haar ene pootje op de grond, zodat ze zich nog voort kan bewegen. Het rolstoeltje kreeg zelfs een eet- en drinkbakje. "Het begint te lukken. Hopelijk pikt ze het verder op. Voor ons is dit heel mooi. We zien alle dieren graag en hebben respect voor elk leven, of het nu een kip of een olifant is. We hebben al goede reacties gekregen, maar ook minder leuke. We beseffen natuurlijk wel dat deze oplossing er bijzonder uitziet. Maar waarom niet? Wie van dieren houdt, zal ons wel begrijpen", klinkt het.