Festival Krock sluit zomer af

Evenement draait voor het eerst volledig op groene stroom

Met Krock vindt vrijdagavond in Sint-Niklaas het fijne nazomerfestival van de scoutsgroep Sint-Kristoffel plaats, al voor de 23ste keer. Bewonderenswaardig is het hoe de jongeren er telkens in slagen om hun festival te vernieuwen. Deze keer draait het volledige evenement op groene stroom.
De scoutsgroep Sint-Kristoffel serveert vrijdag het fijne en gezellige nazomerfestival Krock.
JVS De scoutsgroep Sint-Kristoffel serveert vrijdag het fijne en gezellige nazomerfestival Krock.

Een scoutsgroep die een festival organiseert voor zo'n 1.500 bezoekers, het is telkens weer een hele prestatie. Naast en in de feestzaal onder de Christus Koningkerk aan de Heistraat gebeurt dat nu al voor de 23ste keer. En Krock heeft intussen ook een stevige reputatie opgebouwd. Al heel wat jonge bands en artiesten op de rand van de doorbraak stonden er op het podium. Deze keer serveert Krock '45ACIDBABIES', een electro-punkpopband uit Utrecht, en het Gentse hiphipcollectief Uberdope. De festivalavond wordt op gang getrokken door Yves Paquet, een rapper met Braziliaanse roots die het schopte tot finalist van De Nieuwe Lichting 2018. "Dankzij een wedstrijd in samenwerking met concertorganisator De Casino kwamen we bij hem terecht. Net als vorig jaar schreven meer dan 200 bands zich in voor een plaats op ons festival", vertellen groepsleiders Eva Temmerman en Kwinten Bocklandt. Krock start vrijdag 21 september vanaf 17 uur al met een gezellige afterwork met een zomerbar, een kinderdorp en een foodcorner.

Toegansprijs verlaagd naar 6 euro

Eerder deze week bleek nog uit de grote jeugdbevraging 'Baas in Sint-Niklaas' dat jongeren smeken om meer evenementen en jongerenfestivals in Sint-Niklaas. Dat voor hen Krock dan ook een absoluut niet te missen afspraak is, mag duidelijk zijn. "Nog nooit eerder ontvingen we zoveel positieve reacties. Het Sint-Niklase publiek snakt duidelijk naar kleinschalige festivals. Door het sabbatjaar van onze collega's van Viva Lola is de goesting in een gezellig nazomerevenement alleen maar groter geworden. Daarom verlagen we ook onze toegangsprijs, van 9 naar 6 euro, in voorverkoop."

Duurzaam

Sinds enkele maanden is de scoutsgroep ook energieambassadeur van de provincie. Dat wil het ook tonen op het eigen festival. "Vorig jaar was de afvalberg van plastic wegwerpbekers enorm. Daarom serveren we nu de dranken in herbruikbare bekers”, zegt materiaalverantwoordelijke Seppe Jacobs. "Wij proberen hier als lokale scoutsgroep een pioniersrol in te spelen. We hebben 7.000 bekers bij MIWA geleend en zelf hebben we er 1.000 aangekocht." Vorige maand nam de scoutsgroep nog nieuwe zonnepanelen op hun lokaal in gebruik. Samen met de energie van Wase Wind draait het festival daarmee nu volledig op groene stroom. "Geen ronkende en vervuilende dieselgeneratoren meer."

De scoutsgroep zorgt zelf voor groene stroom met zonnepanelen op hun lokaal.
JVS De scoutsgroep zorgt zelf voor groene stroom met zonnepanelen op hun lokaal.

Veel steun

Dat een jonge scoutsgroep dit elk jaar kán doen, heeft het ook te danken aan het grote netwerk van oud-leden, ouders en vrijwilligers. "De plaatjes worden gedraaid door twee van onze 16-jarige verkenners, een oud-groepsleider en een geëngageerde ouder. De aftermovie wordt gemaakt door een filmmaker in spe onder onze leden en onze ingenieursstudenten tekenden op voorhand de sjorconstructies. Zo zet iedereen zijn of haar talent ten volle in om van Krock een succes te maken." Ook de chefs in de aanwezige foodtrucks komen uit eigen rangen. Zo komt oud-leider Jurgen Vermeulen, die een slagerij uitbaat op Tereken, hamburgers bakken. De broodjes komen dan weer van de Antwerpse bakker Toon De Klerck, die er vijftien jaar geleden leider was.

Info en tickets: www.krock.be. Kinderen tot en met 10 jaar mogen gratis binnen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.