Er zijn slechtere momenten om voor de schoolpoort te kamperen: “De kinderen kunnen hier spelen, we ontbijten en barbecueën samen”

JVS
Sinds zaterdag wordt er gekampeerd aan freinetschool Villa Da Vinci, aan de Koningin Astridlaan in Sint-Niklaas. Dinsdagochtend om 8 uur kunnen ouders hun kinderen er inschrijven. Er zijn 50 plaatsen. Maandagmiddag waren er een 20-tal ouders op de speelplaats. “We willen niks aan het toeval overlaten”, klonk het. Wellicht volgend jaar wordt er ook een online aanmeldsysteem ingevoerd voor secundaire scholen in Sint-Niklaas, waarmee kamperen voor schoolpoorten definitief verleden tijd is.

Kamperende ouders aan schoolpoorten, het is in scholenstad Sint-Niklaas bijna een uitgestorven fenomeen. Aan basisscholen hoeft er sinds de invoering van het online aanmeldsysteem vorig jaar niet meer worden gekampeerd. Voor de secundaire scholen is dat online systeem op komst. Wellicht volgend schooljaar wordt dat ingevoerd. De ouders aan freinetschool Villa Da Vinci van scholengroep Forum Da Vinci zijn dus allicht de laatste kampeerders aan schoolpoorten in Sint-Niklaas.

Zij brachten hun paasweekend door op de speelplaats van Villa Da Vinci, waar het nog best gezellig was ook. “We maken er het beste van. Samen ontbijt en een barbecue, de kinderen die hier kunnen spelen, het goeie weer én de toiletten die we mogen gebruiken: het valt dus goed mee.” 

JVS

De eerste ouder kwam zaterdagmiddag al postvatten aan de schoolpoort. “Vanaf donderdag ben ik om de twee uur komen kijken of er al andere ouders stonden”, vertelt een moeder uit Lokeren. “Mijn kind wil geen andere school dan deze. En Villa Da Vinci is de enige secundaire freinetschool in het Waasland. Een andere optie is er dus niet. Zaterdagmiddag ben ik dan hier aan de schoolpoort komen staan. De meeste andere ouders zijn er in de loop van zaterdagavond bijgekomen. Het geeft gemoedsrust, om hier te zijn. We weten dat we moeten wachten tot dindsdagochtend. Maar onze naam staat op de lijst. Op deze manier zijn we zeker van een plaatsje voor onze kinderen.”

Camping

Het freinetonderwijs wint aan populariteit, ook in Sint-Niklaas. De plaatsjes voor de freinetbasisschool van Forum Da Vinci zijn ook altijd al snel ingenomen. Voor deze vijftig plaatsjes in Villa Da Vinci zijn ook kinderen van buiten Sint-Niklaas kandidaat. Met het online aanmeldsysteem van volgend jaar maken zij veel minder kans om ingeschreven te raken. “We zijn dan wel de laatste die moeten kamperen, maar toch zijn we ook heel blij dat onze kinderen hier nog terecht kunnen. En wij maken er nog een mooie maandagavond van, op ‘Camping Da Vinci’.”

JVS
JVS
JVS4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrizia Drowaert

  Dat zijn allemaal gekken zeker. Nog slechter dan in de derde wereld. We zijn 2019 moderne technologie en dan deze toestanden onvoorstelbaar gewoon.

 • Bernard Aelvoet

  Had men bij de vorige parlementaire verkiezingen niet beloofd dat dit niet meer ging gebeuren en er naar oplossingen zouden gezocht worden. Wie zoekt vindt het artikel uit 2013 met die belofte.

 • isabel da silva

  Goed of slecht weer , een schande dat zoiets bestaat in een " beschaafd " land .

 • Rayan El Arami

  We zijn met Pasen ook op vakantie geweest. We zijn gaan kamperen... op het schoolterrein. LOL.