Eind dit jaar psychiatrie in oud rusthuis

AZ NIKOLAAS GEEFT NIEUWE BESTEMMING AAN TER WILGEN

OCMW-voorzitter Mike Nachtegael overhandigt alle sleutelbossen van het rusthuis Ter Wilgen (op de achtergrond) aan Stefan Van den Brouck van AZ Nikolaas, dat er de psychiatrische afdeling uit Temse in onderbrengt.
Foto Vergauwen OCMW-voorzitter Mike Nachtegael overhandigt alle sleutelbossen van het rusthuis Ter Wilgen (op de achtergrond) aan Stefan Van den Brouck van AZ Nikolaas, dat er de psychiatrische afdeling uit Temse in onderbrengt.
Het intussen verlaten rusthuis Ter Wilgen aan de Hospitaalstraat zal eind dit jaar al in gebruik worden genomen door AZ Nikolaas. Het ziekenhuis brengt er de psychiatrische afdeling onder, die zich nu nog in Temse bevindt.

Twee weken geleden verhuisden de 118 bewoners van het oude rusthuis Ter Wilgen naar het gloednieuwe woonzorgcentrum De Gerda. Het is nu aan AZ Nikolaas om het gebouw te herbestemmen. Dat het ziekenhuis op 1 januari 2017 eigenaar zou worden van de gronden van Ter Wilgen, was bij de fusie van de twee ziekenhuizen al vastgelegd. Lange tijd leek het erop dat de toekomst van het AZ Nikolaas in de stadskern zou liggen, maar nu er over zowat tien jaar een gloednieuw ziekenhuis komt aan de rand van de stad, hoeft het OCMW de gebouwen niet af te breken. Het AZ Nikolaas kan het oude rusthuis voor tien jaar toch nog een nieuwe bestemming geven. "Het OCMW van Temse wil op hun campus assistentiewoningen bouwen in de oude ziekenhuisgebouwen. Het AZ Nikolaas heeft daar nog een psychiatrische afdeling en een financiële administratie. Die beide kunnen naar Sint-Niklaas verhuizen. Niet naar een nieuwbouw, want er blijven nog maar tien jaar over. Maar dus wel naar het oude rusthuis, waar de nodige verbouwingswerken zullen gebeuren", aldus algemeen directeur Stefan Van den Brouck van AZ Nikolaas.


De gelijkvloerse en eerste verdieping van Ter Wilgen worden ingenomen door twee ziekenhuisafdelingen. De financiële administratie krijgt een plaats in de bar van het rusthuis.

Koninklijk bezoek

De psychiatrische afdeling krijgt een 30-tal bedden. Een deel van het gebouw wordt wél afgebroken om plaats te maken voor extra parkeergelegenheid in de nu al verzadigde ziekenhuis- en scholenbuurt. Dat moet een 70-tal plaatsen en een doktersparking opleveren. De bouwplannen aan de Hospitaalstraat moeten in november al afgewerkt zijn. OCMW-voorzitter Mike Nachtegael (sp.a) overhandigde gisteren alle sleutelsbossen aan AZ Nikolaas, om aan de slag te kunnen gaan in álle kamers.


"Dit is natuurlijk een groot hoofdstuk dat wordt afgesloten. Sinds 1981 hebben heel veel mensen in dit rusthuis het laatste hoofdstuk van hun leven beleefd. In 2005 kregen we hier nog koninklijk bezoek, met koningin Paola. En ook een bekende Sint-Niklazenaar, namelijk ereburger Emilius Waegemans of beter bekend als 'Bob Benny', bracht hier zijn laatste jaren door", schetst Nachtegael.


Straks zullen er dus geen bejaarden meer verblijven, maar wel patiënten van de open psychiatrische hospitalisatieafdeling, gericht naar mensen met acute psychische problemen, zoals een depressie, zelfmoordgedachten, psychosomatische klachten of problemen met middelengebruik. De verhuis is gepland tegen eind 2017.