Eerste bakfietsparkeerplaats in Sint-Niklaas: “Geen chaos meer aan schoolpoort!”

Geen chaos meer op het voetpad aan de schoolpoort in de Watermolendreef. Voortaan kunnen ouders er hun bakfiets kwijt op de allereerste Sint-Niklase ‘bakfietsparkeerplaats’.
JVS Geen chaos meer op het voetpad aan de schoolpoort in de Watermolendreef. Voortaan kunnen ouders er hun bakfiets kwijt op de allereerste Sint-Niklase ‘bakfietsparkeerplaats’.
Sint-Niklaas heeft nu ook een allereerste parkeerplaats voor bakfietsen. Die bevindt zich aan de basisschool in de Watermolendreef. 

Enkele jaren geleden werd een bakfiets nog geassocieerd met hippies en geitenwollensokken, maar dat is al een tijdje helemaal voorbij. Bij heel wat jonge gezinnen is de bakfiets tegenwoordig een heel nuttig vervoersmiddel geworden. Moeders en vaders brengen er hun kinderen mee naar school. En dat zorgt wel vaker voor enige chaos aan schoolpoorten, zeker in straten met minder ruimte. “Zo’n bakfiets parkeer je niet eventjes op het voetpad. Vorig schooljaar reden ouders met de bakfiets even binnen op school, maar dat was ook geen goeie oplossing meer. Daarom zijn we heel blij met deze bakfietsparkeerplaats”, klinkt het bij Sanne Baert en Annelies Belon van de verkeerswerkgroep van basisschool OLVP in de Watermolendreef.

De parkeerplaats voor bakfietsen — de allereerste in Sint-Niklaas — bewijst intussen zijn nut. Elke dag voor en na school staat de parkeerplaats vol bakfietsen. De chaos is voorbij, voor ouders en kinderen is de schoolomgeving een pak overzichtelijker. Voor de eerste bakfietsparkeerplaats werd zelfs een nieuw verkeersbord ontworpen. 

JVS

“We hebben de hele situatie veranderd, met een verplaatsing van de kus- en rijzone, nieuwe kortparkeerplaatsen voor de bakker, geen niveauverschillen meer tussen rijbaan en voetpad, gewone fietsparkeerplaatsen, een nieuw plantvak en duidelijke signalisatie. Alles gebeurde in samenspraak met de oudervereniging van de school, die heel nauwgezet bezig is met het verkeer. De herinrichting gebeurde in augustus. Alle elementen voor een goeie, veilige schoolomgeving zijn hier nu aanwezig”, aldus schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA). 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Susie Casteleyn

  Is misschien gemakkelijk een bakfiets maar als gewone fietser moet je eens proberen voorbij rijden?

 • Marc Spandel

  Ik heb vraagtekens bij die verkeersborden die midden op de rijweg staan en het autoverkeer VERPLICHTEN om op het linker baanvak te rijden. Worden deze pijlen telkens verdraaid als de schoolpoort gesloten is, zodat er normaal (op het rechter baanvak) kan gereden worden, of blijft het (volgens de verkeersborden) continu verplicht langs links rijden?

 • renée schietekat

  Die bakfietsen zijn ondingen, gezien de staat van de fietspaden die sowieso al te smal zijn. Zo'n bakfiets neemt de volledige breedte van het fietspad in, haal zo'n bakfiets maar eens in zonder de straat op te moeten! Maar dat de logica tegenwoordig ver te zoeken is weten we al langer.

 • ROBIN Vijt

  Staat daar allemaal lelijk in de weg. 20 meter verder is een mega grote parking . Wa gezond willen doen met ulder velokes, maar te lui om 20 meter te stappen