Dorp neemt afscheid van Harry Martens (61)

Uitbater oudste krantenwinkel van het land overleden

Harry Martens, in maart 2015, bij één van de vele lottowinsten in zijn krantenwinkel.
YDS Harry Martens, in maart 2015, bij één van de vele lottowinsten in zijn krantenwinkel.
Nieuwkerken neemt zaterdag afscheid van Harry Martens, één van zijn bekendste inwoners. De uitbater van de dagbladhandel op Ten Bos overleed vorige week op 61-jarige leeftijd. Hij had de oudste krantenwinkel van het land. "Harry kon al met pensioen, maar hij wilde zo graag nog een jaar verder doen. Dan kon hij de tachtigste verjaardag van zijn winkel vieren", klinkt het bij de familie. De afscheidsplechtigheid van Harry Martens vindt zaterdag 6 oktober plaats in de aula van begraafplaats Heimolen om 11 uur.

Met het overlijden van Harry Martens verliest Nieuwkerken een echte dorpsfiguur. Als uitbater van de dagbladhandel op het dorpsplein Ten Bos kende hij heel Nieuwkerken, en iedereen kende hem. Hij nam de winkel over van zijn moeder, die er in 1940 mee was begonnen. Harry zelf stapte er begin jaren zeventig in. De dagbladhandel werd algemeen beschouwd als de oudste krantenwinkel van het land. "En dat was voor hem héél speciaal. Harry kon al een tijdje met pensioen, hij had al voldoende jaren gewerkt. Maar de tachtigste verjaardag van zijn krantenwinkel vieren, daar keek hij echt naar uit. Daarvoor bleef hij verder werken. Hij wilde dat absoluut meemaken, maar het heeft niet mogen zijn", klinkt het bij de familie.

De jonge Harry Martens, 35 jaar geleden, met zijn zoontje in zijn winkel.
RV De jonge Harry Martens, 35 jaar geleden, met zijn zoontje in zijn winkel.

Harry Martens begon met zijn gezondheid te sukkelen na een skivakantie in februari van dit jaar. Er stak een schijnbaar onschuldige pijn op in zijn been. Maar vele operaties mondden uiteindelijk uit in een ware lijdensweg voor de sympathieke levensgenieter. Harry overleed op zaterdag 29 september in het UZ Gent.

Lotto

Als lid van vele 'Niekaarkse' verenigingen was Harry Martens ook een kleurrijke figuur. In de bar van de dagbladhandel was het dan ook vaak een gezellige boel. En vaak was het er ook feest. Want de winkel raakte bekend om het vele geluk dat lottospelers er meemaakten. De voorbije decennia telde de zaak van Harry Martens meer dan dertig keer een lottowinnaar. Het hoogste bedrag dat iemand er won, was 863.000 euro. Een paar keer was hij er ook zelf bij, omdat ze in groep speelden. Harry kondigde dan aan dat hij het geld zou opzij zetten voor later, na zijn pensioen. "Het pensioen van een zelfstandige stelt weinig voor. Nu heb ik een appeltje voor de dorst, of toch al een mooi kistje vol appels", grapte hij 14 jaar geleden. Toen zei hij ook: "Ik denk nog lang niet aan stoppen, maar een opvolger voor de winkel zie ik ook niet meteen. Mijn vier kinderen zien hoeveel uren mijn vrouw en ik hier moeten kloppen. De voorbije veertig jaar was de winkel nooit gesloten. Mijn vrouw en ik gaan om die reden soms zelfs elk apart met vakantie. Zij zoekt de zon op. Ik hou van de sneeuw en ga graag skiën."

Nieuwkerken neemt zaterdag afscheid van Harry Martens. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in de aula van het crematorium Heimolen in Sint-Niklaas om 11 uur. 

Harry Martens.
RV Harry Martens.
Harry Martens was ook altijd in voor een goeie grap. Bij een huwelijk in 2015 hing hij samen met vrienden maar liefst 2.600 blikjes Jupiler, verwerkt in lange slingers, aan de huisgevel van het pasgetrouwde koppel in de Nieuwkerkenstraat.
JVS Harry Martens was ook altijd in voor een goeie grap. Bij een huwelijk in 2015 hing hij samen met vrienden maar liefst 2.600 blikjes Jupiler, verwerkt in lange slingers, aan de huisgevel van het pasgetrouwde koppel in de Nieuwkerkenstraat.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.