Dieven roven 40 kilo zware kluis uit restaurant terwijl zaak vol zit: “Zelfs het geld uit de portefeuilles van onze kinderen is weg”

Dominik Brouwers aan de ingang van zijn zaak waarlangs de dieven via het dak naar boven klauterden.
Kristof Pieters Dominik Brouwers aan de ingang van zijn zaak waarlangs de dieven via het dak naar boven klauterden.
Bij restaurant Kokovin aan de Heidebaan in Sint-Niklaas hebben dieven een wel erg opvallende en vooral gedurfde inbraak gepleegd. Terwijl beneden zowat alle tafeltjes bezet waren en mensen zaten te eten, waren dieven het privégedeelte van de eigenaars boven aan het leegroven. Een 40 kilogram zware kluis werd door het raam getild en meegenomen.

Zaakvoerder Dominik Brouwers kan het nog altijd amper geloven dat de dieven zo onopgemerkt hun slag konden slaan. Hij komt nu zelf met het nieuws naar buiten in de hoop alsnog getuigen te vinden. Kokovin ligt langs de drukke N70 en de inbraak gebeurde donderdagavond tussen 19 en 22 uur. “Er zat veel volk in het restaurant”, vertelt Dominik. “In het privégedeelte boven was toevallig niemand aanwezig. Onze kinderen thuis waren net die avond de deur uit. Onze dochter stelde de inbraak vast toen ze rond 22 uur thuis kwam. Ze kwam vragen waarom de deur van de gang naar boven op slot was gedraaid. Ik heb toen een ladder genomen en ben op het dak geklauterd. Daar zag ik meteen dat het raam van de woonkamer open stond. Eerst dacht ik nog dat het de wind was geweest maar ik zag al snel dat binnen alles overhoop lag. Ik dacht ook iets te horen en ben toen terug naar beneden geklauterd en heb de politie gebeld.”

Daders op haar na gemist

Toen de politie ter plaatse was, was er van de dieven al geen spoor meer. “We hebben ze wellicht op een haar na gemist”, vervolgt Dominik. “De politie trof sporen aan van mos op de vloer en die waren nog nat. We hebben al snel vastgesteld dat onze kluis verdwenen was. Daarin zaten waardepapieren, juwelen en geld. Zelfs het geld uit de portefeuilles van onze kinderen werd gestolen.”

Zowel vooraan als achteraan zijn grote ramen waar klanten zaten te tafelen toen de dieven toesloegen.
Kristof Pieters Zowel vooraan als achteraan zijn grote ramen waar klanten zaten te tafelen toen de dieven toesloegen.

Het is voor Dominik een raadsel hoe de dieven zo’n roof konden plegen zonder opgemerkt te worden. “Vooraan heeft onze zaak ramen en een glazen inkomdeur. Achteraan zijn eveneens grote ramen die uitkijken op de verlichte tuin. De daders namen een enorm risico, want als één van de klanten toevallig had opgekeken, waren ze betrapt geweest.”

Op vuilnisbak

De dieven drongen binnen door op een vuilnisbak en een afdakje boven de inkomdeur te klauteren. Op de bovenverdieping forceerden ze een veluxraam. “Het andere raam in de woonkamer hadden ze opengezet als tweede vluchtweg. Daarna hebben ze dus gewoon de sleutel van de deur omgedraaid zodat ze ongestoord alles konden doorzoeken. Ze moeten minstens met twee maar wellicht met meer geweest zijn, want de kluis weegt meer dan 40 kilogram en is gewoon door de veluxraam getild. Ze hebben het loodzware ding daarna een verdieping naar beneden laten zakken tot op de oprit. Het is onvoorstelbaar. Als een klant naar toilet was gegaan, waren ze zichtbaar geweest door de glazen inkomdeur.”

Aanbellen om binnen te raken

Dominik is enerzijds wel blij dat het niet tot een confrontatie is gekomen met de dieven. “In het verleden stonden er al eens enkele ongure typen plots in de zaak en daarna heb ik een slot laten plaatsen. Klanten moeten dus bellen om binnen te geraken. Het alarm kunnen we niet activeren als er klanten zijn, maar na deze inbraak gaan we wel extra beveiligingsmaatregelen nemen. Zowel voor ons als voor de kinderen is dit traumatisch. We hadden nooit gedacht dat dieven zo stoutmoedig zouden zijn om toe te slaan terwijl we gewoon thuis aan het werk zijn.”

Wie iets verdachts heeft gezien in de omgeving van het restaurant op de Heidebaan, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie van Sint-Niklaas. Vorig weekend werd er amper een paar kilometer verderop, langs dezelfde N70, ook al een kluis gestolen uit een handelszaak, toen bij doe-het-zelfzaak Hubo.

De dieven klauterden via een vuilnisbak en afdak tot aan een veluxraam die geforceerd werd.
Kristof Pieters De dieven klauterden via een vuilnisbak en afdak tot aan een veluxraam die geforceerd werd.
google5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Petra Herreweg

  Het gaat om een ware dievenbende die drie weken geleden een gelijkaardige overval gepleegd hebben in een ander restaurant. Hopelijk worden ze snel gevat want ze weten niet wat ze de restauranthouders hier mee aandoen. Schandalig gewoon!

 • Ceriel Devos

  Een kluisje van 40 kilo boor je serieus vast in de muur waar het tegen staat, geen gyprocmuur maar stenen muur, desnoods met chemische ankers. Iedere kluis heeft die gaten voorzien. En liefst niet werken met een kassa vol zwart geld dat je dan in je kluis verstopt, werk met Bancontact betalingen, geen cash.

 • René Mattyns

  Tiltschakelaar binnenin, die wanneer geactiveerd een stalen bol tegen de wanden laat kloppen, en gezien het een brandkast is mogen dat deftige kloppen zijn, zodat ze bijna vanzelf gaat wandelen.Eens kijken hoever ze geraken met zo een klokkespel dat erger klopt dan een wasmachine met kapotte dempers en wat bakstenen er in

 • Frank Slaets

  Stuur een rekening naar Verhofstadt . Hij vindt dat grote Europa een geschenk . De Roemenen en Bulgaren ook .

 • Thomas Vandevelde

  Dus die kinderen verlaten het huis zonder portefeuille? Of is dat gewoon voor meer van de verzekering te trekken?