Dehandschutter maakt zich op voor tweede ambtstermijn

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN SINT-NIKLAAS

Burgemeester Lieven Dehandschutter.
RV Burgemeester Lieven Dehandschutter.
Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) mag zich beginnen opmaken voor zijn tweede ambtstermijn in Sint-Niklaas. De grote vraag is alleen welke coalitie N-VA op de been kan brengen. Groen lijkt alvast de bevoorrechte partner. Voor sp.a is de kans reëel dat het na achttien jaar weer op de oppositiebanken belandt.

Als sp.a en Groen nog in kartel hadden gezeten, zouden we zondag een spannende strijd beleven in Sint-Niklaas. Dan zou het waarschijnlijk net als in 2012 een nek-aan-nekrace worden tussen het kartel en N-VA. In 2012 behaalde N-VA een historische score van 28,5 procent, goed voor dertien van de eenenveertig zetels, maar sp.a-Groen moest maar nipt de duimen leggen. Het haalde in kartel toen twaalf zetels binnen.

Strubbelingen

Een spannende strijd om wie zondag de grootste wordt, krijgen we deze keer niet. Daar besliste Groen anders over door vorig jaar uit het kartel te stappen. De sluimerende strubbelingen tussen sp.a en Groen bereikten het kookpunt bij de positionering en communicatie in het asbestverhaal. Beide linkse partijen gaan nu op eigen benen naar de kiezer, wat aan linkse zijde nog een aparte strijd oplevert. Bij die linkse kiezers komt nu ook nog nadrukkelijk PVDA aankloppen, dat er een intensieve campagne op heeft zitten en waarschijnlijk voor het eerst een zitje in de gemeenteraad pakt.

Controverse vermijden

Voor N-VA wordt het op die manier makkelijker de grootste partij te blijven, ook al zal het waarschijnlijk één of twee zetels zien terugvloeien naar Vlaams Belang. Dehandschutter heeft ook geen uitgesproken 'presidentiële' campagne moeten voeren om zijn burgemeestersbonus optimaal te verzilveren. Een beetje in lijn met zijn manier van besturen: aanwezig zijn en ruimte geven. Maar ook controverse vermijden. Dehandschutter is een ervaren politicus die zijn eerste termijn als burgemeester beheerst heeft doorstaan. Hij zal er geen fervente aanhang mee kweken, maar hij maakt er ook geen vijanden mee. Op dat vlak is hij de tegenpool van sp.a-lijsttrekker Christel Geerts, die wel heel uitgesproken voor- en tegenstanders heeft.

Coalitie

De moeilijkste taak voor N-VA wordt een nieuwe coalitie vormen. De versnippering is groot en sp.a, Groen, CD&V en Open Vld zullen in gewicht niet zo veel van elkaar verschillen, terwijl Vlaams Belang vermoedelijk weer de tweede grootste partij in Sint-Niklaas wordt.

Een echt voorakkoord lijkt er in Sint-Niklaas niet te zijn, maar er zijn wel andere soorten 'akkoorden' tussen partijen, zoals de afspraak om na de bekendmaking van de uitslagen eerst met elkaar aan tafel te gaan zitten. N-VA en Groen gaan zondagmiddag naar verluidt graag eerst met elkaar op verkenning. In Antwerpen zei Wouter Van Besien (Groen) nog dat het onmogelijk is om met N-VA te besturen. In Sint-Niklaas is dat wel anders. Soms lijkt N-VA wel groener dan Groen, al zeker op de fiets. Het water tussen beiden is in Sint-Niklaas veel minder diep dan over het water.

Een coalitie in Sint-Niklaas is echter alleen mogelijk met drie partijen, misschien zijn zelfs vier. N-VA wil het voorzichtig spelen en wil een comfortabele meerderheid.

Spanningen

Een uitgelezen kans is er zondag voor Open Vld of CD&V om aan de nodige 22 of 23 zetels te raken. Voor de socialisten wordt het moeilijk. Hun (over)gewicht in de meerderheid de voorbije zes jaar en de spanningen met Groen maken sp.a niet kandidaat nummer 1 bij de nakende coalitiegesprekken. Tenzij sp.a overtuigend standhoudt en zich in de groep van vier kanshebbers weet te onderscheiden, maar daar heeft het vermoedelijk zeven zetels voor nodig. De kans is dus reëel dat de socialisten na achttien jaar weer in de oppositie belanden. 

Zondag 14 oktober 2012, morgen exact zes jaar geleden: Lieven Dehandschutter wint met N-VA de verkiezingen in Sint-Niklaas en wordt voor de eerste keer burgemeester.
JVS Zondag 14 oktober 2012, morgen exact zes jaar geleden: Lieven Dehandschutter wint met N-VA de verkiezingen in Sint-Niklaas en wordt voor de eerste keer burgemeester.
Sofie Heyrman (Groen).
JVS Sofie Heyrman (Groen).
Christel Geerts (sp.a).
JVS Christel Geerts (sp.a).
Johan Uytdenhouwen (CD&V).
RV Johan Uytdenhouwen (CD&V).
Ine Somers (Open Vld).
JVS Ine Somers (Open Vld).Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.