DE PARTIJEN DOORGELICHT

SINT-NIKLAAS

JVS

De dertien zetels van 2012 zal het waarschijnlijk niet kunnen evenaren, maar zelfs met een paar zetels minder blijft N-VA vermoedelijk nog de grootste. N-VA heeft met burgemeester Dehandschutter een behoorlijk parcours afgelegd. N-VA legde meteen bij de start van de bestuursperiode de klemtoon op verandering, met een veelbesproken reorganisatie bij de stadsdiensten, maar schakelde nadien een tandje kleiner. N-VA profileert zich in Sint-Niklaas als een centrumrechtse partij met een progressief kantje, die lokaal ook aan linkse zijde geen al te grote weerstand oproept. Op de kandidatenlijst is er geen grote verandering. Het zijn grotendeels dezelfde mensen die de belangrijkste plaatsen kregen. N-VA is zondag opnieuw aan zet in Sint-Niklaas, op dat vlak wordt er na 2012 weinig verandering verwacht.

Het moet wennen zijn voor sp.a in Sint-Niklaas om als underdog naar zondag toe te leven. Voor het eerst in achttien jaar niet in kartel met Groen, voor het eerst in 45 jaar zonder Freddy Willockx op de lijst en straks voor het eerst sinds lang niet als eerste aan tafel op de verkiezingsdag. Het had er met Groen anders uitgezien voor sp.a en lijsttrekker Christel Geerts, die in 2012 meer voorkeurstemmen behaalde dan burgemeester Lieven Dehandschutter. Het wordt afwachten of sp.a kan standhouden in de Wase hoofdstad. Nieuwe, bekende gezichten zijn Steve Vonck en Diederik Mechiels. Gedeputeerde Peter Hertog is lijstduwer.

Als er zich een moment aandient om op eigen benen te staan, dan is dat nu. Het is de eerste keer in achttien jaar dat Groen alleen naar de kiezer trekt. Groen heeft in Vlaanderen de wind in de zeilen en kan dat waarschijnlijk ook in Sint-Niklaas verzilveren. Lijsttrekker Sofie Heyrman heeft de ervaring en de gave om zich overtuigend, maar ook berekend in het politieke gewoel te positioneren. Groen heeft opnieuw zicht op een plek in de coalitie, door de goeie verstandhouding met N-VA.

Misschien opmerkelijk, maar CD&V heeft nog de meest diverse lijst in Sint-Niklaas. Een moedige keuze, maar ook een uitdaging om de komende jaren de rust te bewaren in eigen rangen, zeker als mogelijke coalitiepartner. CD&V strandde in 2012 op zeven zetels met lijsttrekker Lieve Van Daele. Zij speelde haar rol nog in deze campagne, vooral voor haar ambitieuze dochter Lore Baeten op plaats twee. Heel aanwezig is ook nieuwkomer Fisnik Syla, die de Kosovaarse gemeenschap achter zich heeft. Ook Ali Salhi (ex-SOS-2012) is van de partij voor CD&V. Lijsttrekker is Johan Uytdenhouwen, lijstduwer Jos De Meyer.

Van Vlaams Belang wordt opnieuw een stijging verwacht. Het viel van elf zetels in 2006 terug naar vijf zetels in 2012. Waarschijnlijk komen daar zondag twee of drie zetels bij. Lijsttrekker is Frans Wymeersch, zoals de voorbije drie decennia, en lijstduwer is Marc Huys. Vlaams Belang heeft in de campagne lokaal sterk gefocust op het thema islamisering.

De liberalen haalden in 2012 maar twee zetels, maar misten een derde op een haar na. Ze moesten toen ook afrekenen met een scheurlijst. Verwacht wordt dat Open Vld opnieuw vier zetels haalt, wat nodig is om zicht te krijgen op een plaats aan de coalitietafel. Open Vld, met lijsttrekker Ine Somers en lijstduwer Ronny Suy, heeft er een lange oppositiekuur op zitten. Na achttien jaar willen de liberalen graag weer eens mee besturen.

In 2012 raakte PVDA niet in de gemeenteraad, maar na een lange campagne lukt dat zondag misschien wel, met lijsttrekker Jef Maes. PVDA profileerde zich nadrukkelijk met het asbestdossier in Sint-Niklaas. Opvallende naam is onder andere die van oud-CD&V-schepen Ben Van Eynde.

Lees ook: Dehandschutter maakt zich op voor tweede ambtstermijn
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.