Exclusief voor abonnees

Conner Rousseau (sp.a): “Ik, een ‘snotneus’? Ouder zijn is niet hetzelfde als bekwamer zijn”

Oost-Vlaamse lijsttrekker voor het Vlaams parlement stelt het graag scherp

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Het zijn bijzondere weken voor Conner Rousseau. De 26-jarige Sint-Niklazenaar is aan zijn allereerste verkiezingen toe en voert in Oost-Vlaanderen meteen de lijst van sp.a aan voor het Vlaams parlement. Een opdracht die hij met jeugdige branie, een no-nonsensementaliteit en vooral zonder veel podiumvrees op zich neemt. “Waarom zou mijn leeftijd een nadeel zijn?”
Conner Rousseau, de Oost-Vlaamse lijsttrekker voor het Vlaams parlement voor sp.a.
Geert De Rycke Conner Rousseau, de Oost-Vlaamse lijsttrekker voor het Vlaams parlement voor sp.a.

“Als je wil dat mensen luisteren, moet je het scherp stellen. Dat is wat ik doe. Ik hou er niet van om dingen te verbloemen. Zo voel ik aan, net als vele generatiegenoten, dat het tijd is voor een nieuwe politieke wind. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die zich afvragen wat die ‘snotneus’ komt doen. Maar als al die politici met veel ervaring het zo goed deden, zouden we vandaag niet in deze impasse hebben gezeten. Ik vind niet dat ervaring en leeftijd recht evenredig zijn met bekwaamheid. Jeugdigheid mag niet het enige criterium zijn. Het gaat om kunnen aanvoelen wat er leeft en hoe authentiek je zelf in het leven staat. In het parlement zitten mensen waarvan ik mij afvraag waarom ze voor de politiek hebben gekozen. Als je de zittingen van het Vlaams parlement op televisie bekijkt, krijg je het toch niet uitgelegd waarom de helft van de verkozenen niet aanwezig is en toch een mooi loon opstrijkt. En waarom is het allemaal zo voorspelbaar? Als je aan politiek doet, moet je toch passie en dynamiek tonen, en voor elk dossier vechten?”

Politiek heeft niks te maken met oude mannen in maatpak, liet je ooit optekenen. Voel je zelf een grote generatiekloof?

“Toch wel. Als je ziet hoe mijn generatie omgaat met sociale media bijvoorbeeld, dat gaat heel spontaan. Bij oudere politici is dat vaak geforceerd. Er is een andere manier van communiceren. Ik denk ook dat de politiek wat scherpte mist, wat bruis in de frisdrank. Het is wat ‘plattekes’ allemaal.”

Neemt sp.a geen risico met een hele reeks jonge lijsttrekkers, die nog geen electorale basis hebben kunnen opbouwen?

Je hebt 26% van dit artikel gelezen
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hilaire Van den Abeele

    Omdat deze regering niets doet voor de gepensioneerde en zieke de heer Rudy Fossele.

  • Rudy Fosselle

    Als Conner Rousseau kan aanvoelen wat er (werkelijk) leeft onder de mensen waarom stelt hij zich dan kandidaat voor de sp.a?