Conner Rousseau (26) trekt Vlaamse lijst sp.a in Oost-Vlaanderen: “Nieuw socialisme op frisse manier brengen”

Conner Rousseau.
RV Conner Rousseau.
De sp.a heeft de lijsten bekendgemaakt waarmee de partij in Oost-Vlaanderen naar de verkiezingen trekt. De Vlaamse lijst zal getrokken worden door Conner Rousseau (26) uit Sint-Niklaas, zoon van sp.a-politica en voormalig burgemeester van Sint-Niklaas Christel Geerts.

Conner Rousseau is pas 26 jaar en nam nog niet eerder deel aan verkiezingen, maar hij wordt in mei wel meteen lijsttrekker van de Oost-Vlaamse lijst van sp.a voor het Vlaams parlement. Freya Van den Bossche uit Gent staat op plaats 2. Voor de zoon van huidig schepen Christel Geerts is het meteen een grote stap. “Het is spannend. Ik was kandidaat, maar het was toch verrassend dat mijn naam uit de bus kwam om de Vlaamse lijst in de provincie aan te voeren.”

Conner Rousseau werkte eerder als communicatie-adviseur voor Freya Van den Bossche. Sinds 2015 doet hij dat voor sp.a-partijvoorzitter John Crombez. “Ik ben een nieuw gezicht, maar ik ben niet nieuw in de partij. Ik draai al een jaar of vier mee in het nationaal hoofdkwartier. Dat is voor mij al heel leerrijk geweest: ervaring opdoen op een hoog niveau en achter de schermen meedraaien. Ik heb veel leuke dingen beleefd, maar ook al de miserie meegemaakt.”

“Harde werker”

“Mijn leeftijd is een mes dat aan twee kanten snijdt. Ik zal sneller opvallen. Bijna niemand verwacht dat een 26-jarige bovenaan die lijst staat. Nadeel is dan weer dat mensen vragen zullen stellen over ervaring en competenties. Dan is het aan mij om die vragen weg te nemen. Wie mij kent, weet dat ik veel doe, van kampen voor kinderen uit problematische gezinssituaties aan zee tot festivals en evenementen in het Waasland. Het is nu aan mij om dat sociaal engagement en de dingen waar ik voor sta op een brede manier te vertalen. Deze stap komt vroeger dan ik misschien zelf had verwacht, maar ik ben er wel klaar voor.”

“Nodig”

Het is van Freddy Willockx geleden dat de Sint-Niklase socialisten nog een vertegenwoordiger hadden in het Vlaams parlement, iets wat voor Conner Rousseau als lijsttrekker straks meer dan waarschijnlijk is weggelegd. Het gebeurt op een moment dat het verhaal van sp.a is ondergesneeuwd. “We kunnen de situatie keren door terug de aandacht op te eisen voor ons verhaal, door nieuwe gezichten te brengen en nog meer te focussen op waar we voor staan, zoals zorgzekerheid, pensioenen, koopkracht,... We moeten dat op een nieuwe, frisse manier doen, een nieuw socialisme brengen. We zullen onze tijd nodig hebben, maar ons verhaal is vandaag meer dan nodig.”

Dat zijn moeder een ervaren politica is, blijkt voor Conner Rousseau niet meteen een groot voordeel. “Het zou een argument kunnen zijn om niet wéér ‘een kind van’ te kiezen. Ik kies ook mijn eigen weg. Ik heb twee zussen en een broer en ik ben de enige die in de politiek wil. Dat is mijn eigen engagement. Ik heb zelf gekozen om te werken waar ik werk, om me in te zetten waarvoor ik me inzet. Ik heb ook zelf gekozen om kandidaat te zijn. En de meerderheid van de provincie heeft ervoor gekozen om mij bovenaan te zetten. Ik vind het ook belangrijk om sp.a weer op de kaart te zetten in Sint-Niklaas. Ik ga dat niet alleen doen, maar met de hele afdeling.” 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ivan Smissen

  Een 26-jarige fils-à-papa als lijsttrekker? De sp.a doet er echt alles aan om onder de kiesdrempel te duiken. Ik dacht er nochtans over na om voor hen te stemmen, maar voor een onervaren arrivist die door zijn familienaam alles in de schoot geworpen krijgt, kan ik echt niet stemmen...

 • Toby Massart

  freja gaat terugkomen en er alles aan doen om de idiote onrechtvaardige zonnepaneelsubsidie ongedaan te maken. welke idiote politieker kon er nu zo stom zijn om dit ooit goed te keuren

 • Edmond Dillien

  Freya Van den Bossche staat op plaats 2, stel je voor dat die weer een plaatsje aan de macht krijgt, wat gaat dat ons weer kosten dat kaviaarsocialisme van haar, dit bevestigd maar weer dat die partij geleid word door mensen die meer voor zichzelf dan voor hun programma opkomen.

 • Frans Cuvé

  hahahahaha, weer de kinderen van...... ze leren het toch nooit he. Hoe wil men dat politiek geloofwaardig blijft door al die vriendjespolitiek en samenstellingen achter de schermen. En wat doet dat groot licht van een Freya ineens weer in beeld?.....incompetentie ten top!!

 • Youssef DE WITTE

  Fils à mama dus....waar zit de vernieuwing???