Chauffeur bijt stuk uit oor van trucker op E17: achttien maanden cel

De verkeersagressie gebeurde op de pechstrook van de E17, vlak voor de afrit Sint-Niklaas.
Kristof Pieters De verkeersagressie gebeurde op de pechstrook van de E17, vlak voor de afrit Sint-Niklaas.
De chauffeur die in oktober 2018 bij een zwaar geval van verkeersagressie op de E17 in Sint-Niklaas een stuk uit het oor van een trucker beet, is door de Dendermondse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden met uitstel. De man beweerde altijd dat hij zich verweerd had nadat de truckchauffeur hem bij de hals had gegrepen. Maar de trucker werd dinsdag door de rechter vrijgesproken.

Een extreem zwaar geval van verkeersagressie was het, op 25 oktober 2018 op de E17. Ter hoogte van Sint-Niklaas kregen automobilist Benjamin V.L. (33) uit Sint-Niklaas en vrachtwagenchauffeur Peter E. (52) het met elkaar aan de stok. E. was op het tweede rijvak aan het rijden, toen V. met zijn BMW zich plots vanop de derde rijstrook voor hem schoot richting afslag. Omdat het erg druk was, moest de BMW vervolgens vol in de remmen gaan. “Dat gebeurde diverse keren, zodat ik telkens de pas werd afgesneden en het automatisch remsysteem aansloeg waarop mijn voertuig wat begon te slingeren”, vertelde E. zelf daarover tijdens het proces. “Ik kon het gevaarte nipt tot stilstand brengen op de pechstrook om erger te voorkomen.”

Schermutseling

V.L. zag de truckchauffeur tot stilstand komen en stopte ook. De man stapte uit, trok zijn jas uit en liep op de trucker toe. Die was ondertussen ook uit zijn cabine gestapt. Meteen daarop ontstond een schermutseling. De twee hadden elkaar stevig vast, tot V. plots een stuk uit het oor van de trucker beet. “Ik voelde plots een hevige pijn en er stroomde bloed langs mijn nek”, verklaarde E. “Daarop ben ik terug in mijn cabine gekropen, heb een T-shirt tegen de wonde gedrukt en de hulpdiensten gebeld.”

Slachtofferrol

Terwijl V.L. zich voor het extreme geweld moest verantwoorden, bleef hij zich voor de rechtbank in de slachtofferrol steken. “Ik heb me alleen maar verweerd”, klonk het. “Ik heb misschien een ongelukkig manoeuvre gemaakt die dag, maar het was ook erg druk. Bij de confrontatie die daarop volgde, greep E. me bij de keel en in het kruis en drukte me tegen de vangrail. Ik heb alleen maar gebeten om uit zijn greep te geraken, het leek mijn enige verweer. Sinds het voorval heb ik trouwens last van slapeloosheid en kan ik geen vlees meer eten. Elke dag op weg van het werk naar huis herbeleef ik alles bij het passeren van de plek van de feiten op de E17.”

Voor de rechtbank is het echter duidelijk dat maar één man schuld treft aan de verkeersagressie en dat is Benjamin V.L.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.