Buschauffeur die slagbomen aan gesloten overweg negeerde is ontslagen

Op sociale media is een filmpje opgedoken van een bus die een gesloten spooroverweg negeert. De bus rijdt over de sporen terwijl een omstaander de slagboom omhoog duwt. Andy Steppe, één van de passagiers op de bus, filmde alles met zijn smartphone. De chauffeur is ondertussen ontslagen, zegt zijn werkgever aan VTM Nieuws.

Het incident gebeurde gisteren aan een overweg in Belsele (Sint-Niklaas). Het treinverkeer was er onderbroken als gevolg van een ontspoorde goederentrein. Sinds 8.45 uur lag het treinverkeer er stil. Daarom werden er pendelbussen ingeschakeld. “Die volgen een route die ze krijgen van de NMBS, en die alle stopplaatsen moet aandoen waar de trein normaal gezien zou stoppen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Maar als een overweg afgesloten is, is er ook een omleiding. Die had de chauffeur moeten volgen.”

In geen geval mocht hij over de gesloten overweg rijden. “Op dat moment konden er werktreinen passeren, die met herstellingen bezig waren”, zegt Baeken. “Die rijden weliswaar aan een matige snelheid, maar dat neemt niet weg dat dit absoluut niet kan.”

“Levensgevaarlijk”

“Dit is levensgevaarlijk”, bevestigt Dimitri Temmerman van de NMBS. “We zoeken uit wie verantwoordelijk is en zullen gepaste maatregelen nemen.” Welke maatregelen dat zijn, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

De NMBS werkte voor de pendelbussen samen met De Lijn én met verschillende privé-maatschappijen. Volgens Andy Steppe had de chauffeur niet de juiste route gevolgd. “Hij is op die manier aan de gesloten overweg terechtgekomen. Hij wou of kon niet met de bus achteruit rijden en heeft dan maar aan passanten gevraagd om de signalisatie te verplaatsen en de slagboom omhoog te duwen”, getuigt hij. “Het ging om een dubbeldekbus die afgeladen vol zat. Heel wat passagier reageerden ontzet toen de chauffeur de slagbomen gewoon negeerde. Niemand kon immers met zekerheid zeggen dat er op dat moment geen trein zou afkomen, ook de buschauffeur niet. Hij heeft toch wel een risico genomen. Daarom dat ik het filmpje online heb geplaatst.” 

Zware overtreding

Hoewel het treinverkeer op dat moment onderbroken was, beging de chauffeur sowieso een zware verkeersovertreding. De boete varieert van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Maar de overtreding kan ook leiden tot een veroordeling door een rechter.

RV65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas Buick

  Peter, het staat in het artikel dat werktreinen zeker wel kunnen rijden. Ronny, heb jij x-ray ogen? Hoe zie je of er geen elektrische problemen zijn door de ontsporing? Detectieapparatuur kapot door kortsluiting oid?

 • Guido Maes

  Ik woon daar in de buurt en ik heb geen enkele omleiding gezien zelf niet aan het station van sinaai niet er stonden op een gegeven ogenblik wel 6 politiewagen drie aan elke kant van de overweg om het verkeer terug te sturen voor kleine voertuigen was dit geen probleem om te keren voor de grotere vrachtwagens en bussen was het vloeken om te keren, dit probleem was gemakkelijk op te lossen moest er een politie ploeg op de grote baan het verkeer tegenhouden i.p.v. hen door te laten rijden.

 • Lamyae El Morabit

  Heftig

 • Gino Denil

  Er konden wel degelijk hersteltreinen rijden. En het is niet aan een bestuurder om te oordelen of er al of niet gevaar is. Dan kunnen we vaker het verkeersreglement negeren.

 • Erwin De Meyer

  Heb je zoiets voor dan bel je de politie en je wacht tot die er zijn. Zoiets doe je niet , ontslag is meer dan terecht . Oh ja , zijn rijbewijs intrekken en opnieuw examen laten doen.