Buddy's en bewoners nemen na twee jaar afscheid van elkaar

De rusthuisbewoners en hun buddy's nemen na twee jaar feestelijk afscheid van elkaar, waarbij ook een traantje wordt weggepinkt.
Foto Joris Vergauwen De rusthuisbewoners en hun buddy's nemen na twee jaar feestelijk afscheid van elkaar, waarbij ook een traantje wordt weggepinkt.
Een groep rusthuisbewoners van woonzorgcentrum De Spoele heeft afscheid genomen van hun buddy's, met wie ze twee jaar lang een mooie tijd beleefden.

Een emotioneel moment, wat ze feestelijk vierden, maar waarbij ook menig traantje werd weggepinkt. Twee jaar geleden stapte een groep van 41 studenten Verpleegkunde van hogeschool Odisee in dit buddyproject.


Bedoeling was om de band tussen jong en oud te versterken, maar ook om studenten warm te maken voor een job als verzorgende of verpleegkundige in een woonzorgcentrum. Heel regelmatig spraken de buddy's en de bewoners met elkaar af, voor een babbel of een wandeling. Sommige bewoners met weinig familie konden ook op hun buddy rekenen om naar het jaarlijkse familiefeest te gaan. De groep studenten is nu afgestudeerd, maar een volgende lichting buddy's staat al klaar.


"Het was al de derde keer dat we samen met Odisee een buddyproject opstartten. Het eerste buddyproject sleepte een nominatie in de wacht voor de Koningin Mathildeprijs, wat de grote waarde van dit project bewijst", aldus OCMW-voorzitter Mike Nachtegael (sp.a). Voor zowel de buddy's als de bejaarden was het toch een moeilijk moment om afscheid te nemen van elkaar.


"We laten ballonnen de lucht ingaan, als symbool dat onze mooiste herinneringen zullen blijven bestaan en altijd weer zullen opduiken, zowel in onze gedachten als in ons hart. Of het een definitief vaarwel wordt of een 'tot ziens' laten we aan de studenten over, maar de mooie herinneringen dragen ze ongetwijfeld mee in hun hart en in hun verdere carrière." (JVS)