Broederschool is weer gevangenis

CAST FC DE KAMPIOENEN ZAKT 2DE KEER AF NAAR SINT-NIKLAAS

Twee jaar geleden werd in de Broederschool al een gevangenisscène ingeblikt met Jacques 'DDT' Vermeire (centraal tussen figuranten).
Joris Vergauwen Twee jaar geleden werd in de Broederschool al een gevangenisscène ingeblikt met Jacques 'DDT' Vermeire (centraal tussen figuranten).
Zowat de voltallige cast van FC De Kampioenen was gisteren te gast in de Broederschool in Sint-Niklaas voor de opnames van 'Kampioenen Forever', de derde film van de meestbekeken voetbalploeg van het land. Net als twee jaar geleden koos regisseur Jan Verheyen voor de Broederschool om een gevangenisscène in te blikken. 'Huis van bewaring' stond voor één dag boven de hoofdingang in de Nieuwstraat.

De laatste dag van het schooljaar heeft gisteren in de Broederschool extra animo en kleur gekregen. Daarvoor zorgden de acteurs van FC De Kampioenen, die van 's middags tot 's avonds laat aan het werk waren in de school. Ook twee jaar geleden kozen de filmcrew van Skyline Entertainment en regisseur Jan Verheyen al eens voor de Broederschool. Toen werd de refter van de school omgevormd tot een gevangenisrefter om een scène in te blikken met Jacques Vermeire. 'FC De Kampioenen 2: Jubilee Générale' begon met de vrijlating van Dimitri De Tremmerie uit de gevangenis. En ook voor FC De Kampioenen 3, met 'Kampioenen Forever' als titel, had de filmploeg een gevangenis nodig. "Lang moesten we niet zoeken naar een geschikte locatie", vertelt regisseur Jan Verheyen. "Twee jaar geleden werden we op de Broederschool al met open armen ontvangen. Het is leuk om hier opnieuw te zijn."


In de nieuwe film is het een andere Kampioen die achter de tralies belandt. Hij zal te zien zijn op de speelplaats van de Broederschool, die fungeert als gevangeniskoer in de film. De art-deco-ingang van de school werd gisteren ook omgevormd tot gevangenispoort, met daarboven het opschrift 'Huis van bewaring'.

Directeur Lode Corveleyn als cipier met Bieke en regisseur Jan Verheyen, voor de hoofdingang van de Broederschool als 'Huis van bewaring'.
Joris Vergauwen Directeur Lode Corveleyn als cipier met Bieke en regisseur Jan Verheyen, voor de hoofdingang van de Broederschool als 'Huis van bewaring'.

Kerk

Regisseur Jan Verheyen is afkomstig van Temse en ging altijd in Sint-Niklaas naar school. "Ik ben eigenlijk oud-leerling van het College in Sint-Niklaas. Maar ondanks mijn Sint-Niklase verleden was ik tot twee jaar geleden nog niet eens binnen geweest in de Broederschool. Ik heb nu ook eens kunnen rondkijken. De totaal vernieuwde kerk van de Broederschool met de integratie van enkele hypermoderne klaslokalen is een fantastische plek geworden. Wie weet wordt dát ook ooit nog eens een locatie voor een filmset."


De nieuwe Kampioenen-film is vanaf 20 december te zien in de zalen. Nog een leuk detail: niet alleen de Broederschool zal in die film in beeld komen, maar ook de directeurs Lode Corveleyn en Stefan Van der Aa. Zij stapten zelf naar Jan Verheyen met de vraag of ze mochten meespelen in de film. De regisseur zag dat meteen zitten. "We hebben een figurantenrol als cipier gekregen. Dat maakt het voor de leerlingen ongetwijfeld nog extra leuk. Als directeurs vallen we hiervoor met plezier een keertje uit onze rol."