Brandweerpost krijgt 24-uursbezetting

4 MINUTEN 'STRAFTIJD' VOOR SINT-NIKLAAS VOOR INTERVENTIE IN OMLIGGENDE GEMEENTE

Met een 24-uursbezetting kan Sint-Niklaas binnenkort de klok rond meteen een ploeg uitsturen voor dringende interventies.
Foto Kristof Pieters Met een 24-uursbezetting kan Sint-Niklaas binnenkort de klok rond meteen een ploeg uitsturen voor dringende interventies.
Brandweerpost Sint-Niklaas zal binnenkort een 24-uursbezetting krijgen. De leden van de Hulpverleningszone Waasland zijn hierover na lang onderhandelen tot een akkoord gekomen. Om de vrijwilligers in de omliggende brandweerposten ook nog een kans te geven om uit te rukken, krijgt Sint-Niklaas wel 4 minuten 'straftijd' tijdens de nacht en in het weekend.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar afgelopen vrijdag zijn de burgemeesters van het zonecollege van de Hulpverleningszone Waasland eindelijk tot een principieel akkoord gekomen over de werkregeling van brandweerpost Sint-Niklaas. De kazerne in de Wase hoofdstad zal binnenkort 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bemand worden.


Aanleiding hiervoor was een zware woningbrand in de Bosstraat in Belsele in maart van dit jaar waarbij een 90-jarige man om het leven kwam. Er kwam toen heel wat kritiek omdat de eerste wagen pas na 23 minuten arriveerde.


Momenteel heeft de post Sint-Niklaas een dertigtal beroepskrachten en daar zouden nog enkele mensen bijkomen. Er is vooral overdag een gebrek aan vrijwilligers. In het weekend en 's nachts is de beschikbaarheid veel groter.

Grote knelpunt

Daarom zal men overdag werken met teams van negen beroepsbrandweerlui die in shiften van 12 uur stand-by staan van 6 tot 18 uur. 's Nachts en in het weekend komen er teams van zes mensen. Die teams zullen grotendeels uit vrijwilligers bestaan. Die moeten niet perse van Sint-Niklaas zijn. Ook brandweerlui uit omliggende posten mogen zich hiervoor aanmelden.


Het grote knelpunt in dit dossier was de motivatie van de vrijwilligers in de omliggende brandweerposten zoals Temse, Sint-Gillis-Waas en Waasmunster. Met een 24-uursbezetting zou Sint-Niklaas volgens het principe van de 'snelst adequate hulp' namelijk bijna altijd als eerste uitrukken waardoor de kleine korpsen amper nog aan de bak zouden komen. Het is om die reden dat de onderhandelingen bijna een jaar aansleepten.

'Straftijd'

Er is nu, een weliswaar typisch Belgisch, compromis gevonden. De post Sint-Niklaas zal namelijk 4 minuten 'straftijd' krijgen tijdens de nachten, in de weekends en op feestdagen voor een interventie naar een omliggende gemeente. Het klinkt bijzonder vreemd dat een paraat staande ploeg 4 minuten in de wagen zou moeten wachten om te mogen vertrekken maar volgens voorzitter Marc Van de Vijver is dat zuiver theoretisch. "Alles is haarfijn berekend en uitgetekend op kaarten. Deze activeringstijd van 4 minuten zal geen enkele invloed hebben voor slachtoffers in nood. Als er bijvoorbeeld een oproep binnen komt bij de 100-centrale voor een ongeval in een omliggende gemeente zijn vrijwilligers van die betrokken post even snel ter plaatse maar ze hebben die vier minuten nodig om in de kazerne te geraken. De aanrijtijd is vanuit hun post immers korter dan vanuit Sint-Niklaas. Als ze er langer over doen of als er onvoldoende personeel beschikbaar is, vertrekt de wagen in Sint-Niklaas wel meteen."


Van de Vijver geeft toe dat het systeem ietwat onorthodox is maar hij benadrukt dat het dossier erg gevoelig lag en de vrijwilligers niet gedemotiveerd mogen raken. "In dit voorstel is gefocust op een optimale bescherming van de burgers in de stad Sint-Niklaas want voor hen verandert er wel veel. Ze zullen immers sneller geholpen worden." Er hangt natuurlijk ook een serieus prijskaartje aan vast. De 24-uursbezetting zal jaarlijks 300.000 euro kosten waarvan de stad Sint-Niklaas 250.000 voor haar rekening neemt. Tot slot is ook afgesproken dat vrijwilligers uit andere gemeenten zich mogen aanmelden voor een shift in Sint-Niklaas maar de werking van de andere posten mag hierdoor uiteraard niet in het gedrang komen.