Asbeststortplaats niet afgedekt

INSPECTIE STELT ERNSTIGE INBREUKEN VAST OP TERREIN SVK

De bedrijfsterreinen van SVK liggen vlakbij de stadskern.
Joris Vergauwen De bedrijfsterreinen van SVK liggen vlakbij de stadskern.
De Vlaamse milieu-inspectie heeft vorige week ernstige inbreuken vastgesteld op de stortplaats voor asbestafval op de terreinen van SVK aan de Langhalsbeekstraat in Sint-Niklaas. Een deel van het asbestafval was er niet afgedekt. Net vandaag vindt er in het stadhuis een grote infovergadering plaats, waarbij vele bezorgde inwoners duidelijke antwoorden verwachten over de risico's van en de controles op de asbeststortplaats van SVK.

De asbestproblematiek heeft de voorbije weken heel wat losgemaakt in Sint-Niklaas. De vaststelling dat de stad met 21 tot 30 gevallen per 10.000 inwoners in de hoogste categorie zit op vlak van erkende asbestslachtoffers in Vlaanderen heeft vele ogen geopend. Sint-Niklaas heeft met de fabriek Scheerders-Van Kerckhoven (SVK) één van de grootste, vroegere asbestproducerende bedrijven op haar grondgebied. Van 1923 tot 1998 werden daar bouwmaterialen met asbestcement vervaardigd.

Het antwoord van de inspecteurs van het Vlaamse departement Omgeving afdeling Handhaving.
Joris Vergauwen Het antwoord van de inspecteurs van het Vlaamse departement Omgeving afdeling Handhaving.

Omliggende woonstraten

Niet alleen dat verleden, maar vooral ook de huidige situatie met de bestaande asbeststortplaats veroorzaakt vandaag heel wat deining. Die stortplaats bevindt zich op de terreinen van SVK aan de Langhalsbeekstraat, in het gebied 'De Winningen'. In dat gigantische, afgesloten gebied bevinden zich een aantal grote kleiputten die worden gevuld met asbestafval. Voor het storten van asbesthoudende bouwmaterialen heeft het bedrijf nog een vergunning tot 26/01/2026.

Vanavond is er een infovergadering in het stadhuis over de asbestproblematiek.
Joris Vergauwen Vanavond is er een infovergadering in het stadhuis over de asbestproblematiek.

Onderzoek

Die asbeststortplaats bevindt zich op enkele honderden meters van de omliggende woonstraten en op nog geen kilometer afstand van het stadshart. Of alles op die stortplaats heel nauwgezet en volgens de opgelegde procedures verloopt, daar zijn al zeker de omwonenden allerminst van overtuigd. Vorige week nog diende een buurtbewoner een klacht in, waarna inspecteurs van het Vlaamse departement Omgeving, afdeling Handhaving, ter plaatse gingen. Zij stelden vast dat er op een deel van de stortplaats asbestafval lag dat níet was afgedekt. Dat is in strijd met de opgelegde Vlarem II-wetgeving. De inspecteurs maanden het bedrijf meteen aan om de nodige maatregelen te treffen en het asbestafval af te dekken. De inspecteurs verklaarden dat er een onderzoek loopt.


Dit voert alleszins wel de spanning op in de discussie over het bestaansrecht van een asbeststortplaats zo dicht bij de stadskern. En daarover is er net vanavond in het stadhuis een infovergadering, vanaf 20 uur. Alle inwoners kunnen daar terecht om antwoorden te eisen.


Intussen klinkt de eis om de asbeststortplaats te sluiten steeds luider. Onder meer de partij PVDA voert die strijd op. "Deze inbreuken tonen aan dat SVK totaal niet bekommerd is om de gezondheid van zijn personeel en de inwoners van de stad. Dit stort moet per direct worden gesloten. Dit is een tikkende tijdbom. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor het torenhoge aantal asbestdoden in onze stad, maar mag vandaag superwinsten maken door de exploitatie van een asbeststort. In 2015 leverde het stort niet minder dan 700.000 euro winst op." De directie van het bedijf SVK was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, ondanks herhaalde pogingen.