Anderstalige nieuwkomers krijgen hulp van winkeliers om Nederlands te leren

Shirley Clarke van Het Fietspaleis helpt twee anderstalige nieuwkomers verder, in het Nederlands.
JVS Shirley Clarke van Het Fietspaleis helpt twee anderstalige nieuwkomers verder, in het Nederlands.
Heel wat winkeliers in het Sint-Niklase stadscentrum zijn deze week ook een beetje leerkracht Nederlands. Ze engageren zich om anderstalige nieuwkomers in hun winkels te helpen om onze taal beter onder de knie te krijgen.

Bij de bakker, de apotheek, op restaurant, in de boekhandel tot in de fietsenzaak: tijdens deze ‘Week van de Anderstalige Klant’ wordt er op vele plaatsen extra ingezet op de Nederlandse taal. Anderstalige nieuwkomers in Sint-Niklaas die onze taal leren, gaan op pad om praktijkervaring op te doen. En daarvoor krijgen ze de hulp van de winkeliers. Zij geven de nieuwkomers alle tijd om hun zinnen te formuleren en extra vragen te stellen. “Het is vaak makkelijker om over te schakelen naar een andere taal als klanten het Nederlands niet helemaal machtig zijn. Maar wij proberen mensen wél zoveel mogelijk in het Nederlands vooruit te helpen. Het is niet erg om fouten te maken. We maken mensen duidelijk dat ze moeten proberen, dat ze moeten dúrven Nederlands te spreken”, vertelt Shirley Clarke van Het Fietspaleis, die deelneemt aan de ‘Week van de Anderstalige Klant’. “Weet je, mijn ouders zijn van Ierland. Zij kwamen als gastarbeiders naar België. Ikzelf was drie jaar toen ik naar hier kwam. Ik weet hoe belangrijk het is om de taal te kennen. En dan moet je anderstaligen alle kansen geven om het te leren. Bij ons in de zaak is Mosul begonnen, een vluchteling uit Irak. Zijn Nederlands is nog niet perfect, maar zijn vakkennis wel. En de taal, dat komt wel, want hij leert elke dag bij door het te spreken.”

De anderstalige nieuwkomers die deze week in Sint-Niklaas op pad zijn, komen uit de OKAN-klassen van de scholengemeenschap, het Centrum voor Volwassenonderwijs LBC en het Centrum voor Basiseducatie Leerpunt Waas en Dender. “De cursisten leggen een parcours af in het centrum, bezoeken 3 tot 4 winkels en maken er een praatje. Zo ervaren ze dat ze gerust iets in het Nederlands kunnen bestellen of vragen. Het is een perfecte taaldouche voor hen. En zo leren ze ook om hun drempelvrees te overwinnen. Het is bovendien een sympathiek gebaar naar de nieuwkomers in onze stad”, aldus schepen voor Welzijn Sofie Heyrman (Groen) en schepen voor Middenstand Ine Somers (Open Vld).

De deelnemende winkels zijn te herkennen aan de slogan ‘Oefen hier je Nederlands’ op de deur of de etalage.

JVS
JVSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.