Al 100 jaar ijzersterk in staal: eeuwfeest voor Het Metaal

Bedrijf zet jongeren artistiek aan het werk met staal: nog maand lang expo in bedrijf

JVS
Het bedrijf Het Metaal bestaat precies honderd jaar. Het verhaal begon in 1919, toen een groep van negen smeden in Sint-Niklaas de coöperatieve maatschappij ‘Het Metaal’ oprichtte, om samen staal aan te kopen. Honderd jaar later leidt Sophie De Meyer het bedrijf, in navolging van haar vader en grootvader. Om er een bijzonder eeuwfeest van te maken, betrok Het Metaal technische scholen uit de regio om creatief aan de slag te gaan met metaal. De expo loopt nog een maand in het bedrijf in het Europark-Zuid.

“Het Metaal was 90 jaar gevestigd in de Plezantstraat. Sinds elf jaar zitten we in het Europark-Zuid. We blijven in Sint-Niklaas. Hier liggen onze roots, hier wonen en werken we, hier zijn we een gevestigde waarde. We zijn onlosmakelijk verbonden met Sint-Niklaas. We zijn hier bijna erfgoed”, vertelt Sophie De Meyer, die al sinds 1991 het bedrijf leidt. “Mijn grootvader Jozef De Meyer is in de jaren ‘60 voorzitter van de coöperatieve geworden, mijn vader François volgde hem op begin jaren ‘80. Toen was Het Metaal nog een coöperatieve, zoals het verhaal begonnen was net na WOI op initiatief van negen smeden. Zij waren visionair toen. Met liefst 111 leden zijn ze toen van start gegaan. Ikzelf ben in 1991 als 27-jarig meisje in het bedrijf gestapt. Ik heb als jonge twintiger meteen carte blanche gekregen. Dat was heel mooi. Ik kreeg meteen een gigantisch groot vertrouwen. Intussen is Het Metaal al lang geen coöperatieve meer, maar een volledig autonome KMO. We hebben een hele weg afgelegd.”

Sophie De Meyer van Het Metaal.
JVS Sophie De Meyer van Het Metaal.

Staal

“Dit bedrijf heeft een geschiedenis van honderd jaar, maar het heeft ook een toekomst. Ons basisproduct is al een eeuw hetzelfde, maar toch moet je jezelf continu bijsturen, heruitvinden en afvragen op welk vlak je ánders kan zijn. Naast staal bieden we intussen ook aluminium en inox aan, voor een hele waaier aan toepassingen. We zijn eigenlijk een servicebedrijf geworden. En daarvoor komen mensen naar ons. Zij denken aan staal en denken standaard aan Het Metaal.”

Jongeren

In het magazijn van Het Metaal is nog een maand lang het kunstproject ‘Kunst in metaal’ te zien, waar drie technische scholen — WeTech Sint-Niklaas, GTI Beveren en Sint-Joris Bazel — bij betrokken zijn. “Ik heb een aantal scholen aangeschreven met een idee voor een origineel kunstproject. De jongeren zijn de creatieve breinen en handen van morgen en die wil ik niet alleen leren kennen, maar ook stimuleren en prikkelen om inventief met dit mooie materiaal om te gaan. Staal is een eeuwenoud product en het zal ook in de toekomst een onmisbaar onderdeel blijven in de bouw- en designsector. Het zijn stuk voor stuk schitterende ontwerpen geworden, van heel poëtisch tot erg krachtig. Leuk om te zien hoe elke school een andere invulling gaf aan ons idee ‘passie voor metaal’”, aldus De Meyer.

WARP-coördinator Stef Van Bellingen en kunstenaar Hans Weyers zorgen voor de begeleiding van het project en de expo. “We hebben er bewust voor gekozen om de werken in ons magazijn tentoon te stellen, het kloppend hart van ons bedrijf, daar horen ze thuis. Zo brengen we een eeuw traditie samen met de activiteiten van vandaag en de ideeën van de toekomstige generatie metaalbewerkers.”

Het Metaal, Europark-Zuid 20 in Sint-Niklaas, www.hetmetaal.be. 

De negen smeden die in 1919 de coöperatieve Het Metaal oprichtten.
RV De negen smeden die in 1919 de coöperatieve Het Metaal oprichtten.
JVS
JVSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.