Afgeperst en geslagen tijdens stadsspel

LID JEUGDBEWEGING BREEKT VINGER, DRIE ANDERE KINDEREN LOPEN KNEUZINGEN OP

Sieglinde De Beule had de slachtoffers als hoofdleidster onder haar hoede en is nog altijd zwaar aangedaan.
Foto Kristof Pieters Sieglinde De Beule had de slachtoffers als hoofdleidster onder haar hoede en is nog altijd zwaar aangedaan.
Vier jonge leden van de jeugdbeweging VNJ zijn afgelopen weekend afgeperst en vervolgens brutaal geschopt en geslagen door enkele tieners. Eén van de jongens brak hierbij een vinger. De andere liepen kneuzingen op. "Het is vooral mentaal een zware klap voor de kinderen", zegt hoofdleidster Sieglinde De Beule. Er zou intussen een spoor naar de daders zijn.

De feiten raakten gisteren pas bekend, maar speelden zich afgelopen zondag af in het dorp van Belsele. De plaatselijke jeugdbeweging VNJ had een stadsspel op het programma staan. Normaal waren er twee leiders, maar één van hen moest vervroegd naar huis omdat ze ziek was. "Ik had hierdoor acht kinderen onder mijn hoede tussen de 9 en 13 jaar", vertelt hoofdleidster Sieglinde De Beule. "Omdat ik er alleen voor stond, had ik mijn gsm-nummer op het hand van de jongens geschreven voor het geval ze me nodig hadden. Daarna zijn er twee groepjes van telkens vier vertrokken voor enkele opdrachten."


Korte tijd later werd één groepje ter hoogte van de Gavermolenstraat plots omsingeld door zes jongeren tussen de 15 en 18 jaar. "Ze eisten geld en dreigden een stroomstootwapen te gebruiken dat ze op zak hadden", vult afdelingleidster Femke Pieters aan. "Onze leden hebben tijdens activiteiten echter nooit geld op zak en dus liepen ze gewoon door. Ze wilden terugkeren naar het verzamelpunt, want ze waren uiteraard bang geworden. De zes jongens vielen hen echter plots langs achter aan. Ze duwden drie kinderen op de grond en schopten ze. De vierde kon gaan lopen."


De kinderen kwamen wenend bij de leiding aan. "Ik zag meteen dat er iets mis was", vervolgt Sieglinde. "Toen ze vertelden dat ze aangevallen waren, heb ik de hulp ingeroepen van enkele chirojongens vlakbij en ben ik de andere groep gaan zoeken. Die waren gelukkig niet in confrontatie gekomen met die bende jongens. Daarna heb ik meteen de leidingsploeg en de ouders verwittigd en is de politie ter plaatse gekomen."


Eén jongen brak een vinger, vermoedelijk door zich af te weren tegen de schoppen. De andere kinderen hadden verschillende kneuzingen. "Het is vooral een mentale mokerslag", verwoordt Sieglinde de gevoelens. "Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de leiding en de ouders. We hadden nooit gedacht dat zoiets zou gebeuren op klaarlichte dag, een rustige zondagmiddag, in het dorp van Belsele waar zulke zaken zich normaal nooit voordoen."

Dader herkend

Ook Femke reageert verontwaardigd en boos. "Het is normaal een buurt waar de kinderen zich heel bekend en veilig voelen. Deze groep zal zeker een hele tijd geen stadsspelen meer op de agenda plaatsen. We hopen dat de daders snel gevonden worden. Eén van de jongeren is alleszins herkend."


De politie bevestigt de feiten en spreekt van een geval van 'steaming', jongeren die geld afpersen onder bedreiging. "De lokale recherche voert nu samen met het parket het gerechtelijk onderzoek", zegt politiewoordvoerster Sofie Buyse. "Over de stand van het onderzoek kunnen we geen commentaar geven, maar we nemen dit heel ernstig en onderzoeken alle mogelijke sporen."