Aantal overnachtingen blijft stijgen

HOTEL SERWIR BREIDT CAPACITEIT UIT

De opvallende nieuwbouw achteraan het hotelterrein moet het stijgende aantal overnachtingen bij Hotel Serwir opvangen.
Joris Vergauwen De opvallende nieuwbouw achteraan het hotelterrein moet het stijgende aantal overnachtingen bij Hotel Serwir opvangen.
Het aantal overnachtingen in Sint-Niklase hotels en B&B's is het voorbije jaar opnieuw gestegen, van 86.375 naar 89.311. Die stijgende trend zet zich al sinds 2014 verder door. Hotel Serwir aan de Koningin Astridlaan heeft daarom de capaciteit stevig uitgebreid, met 24 nieuwe kamers in een opvallende nieuwbouw naast het bestaande hotelgebouw. "We krijgen steeds meer internationale gasten over de vloer", klinkt het in Serwir.

In 2007 haalde Sint-Niklaas met moeite 32.000 overnachtingen per jaar in een hotel of B&B. Op tien jaar tijd is dat aantal gestegen tot bijna 90.000, zo blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. Dat is zo goed als een verdrievoudiging, waarmee Sint-Niklaas zich ver boven Beveren (63.045 overnachtingen) en Lokeren (44.786) positioneert in de Wase regio. Van die 89.311 overnachtingen in Sint-Niklaas nemen buitenlanders bijna de helft voor hun rekening (38.419). En dat aantal blijft jaar na jaar stijgen. De nabijheid van de haven is één van de verklaringen, maar anderzijds speelt ook de moeilijke mobiliteit in en rond Antwerpen een steeds grotere rol. Dan is een hotel in Sint-Niklaas voor zakenmensen én toeristen een dankbaar alternatief, want het ligt vlakbij en is véél makkelijker bereikbaar en nog goedkoper dan vergelijkbare hotels in het stadscentrum van Antwerpen en Gent. "Een kamer in Gent of Antwerpen kost al gauw 180 euro, terwijl wij op een kwartiertje rijden tussen 80 en 100 euro zitten", klinkt het dan ook in de hotels, die stilaan hun maximale capaciteit bereiken.

In de nieuwe kamers hebben de gasten alle luxe die ze nodig hebben.
Joris Vergauwen In de nieuwe kamers hebben de gasten alle luxe die ze nodig hebben.

Forse uitbreiding

Er zijn dus zaken te doen in de Sint-Niklase hotelsector. Dat heeft Hotel Serwir aan de Koningin Astridlaan (N70) begrepen. Het heeft in een forse uitbreiding geïnvesteerd met een nieuwbouw met 24 kamers, achter het bestaande hotelgebouw. Die nieuwe kamers zijn deze week in gebruik genomen. In 1999 werd Hotel Serwir overgenomen door Stars of Flanders. In eerste instantie werd het aantal kamers opgetrokken van 33 naar 45 en vervolgens naar 55. Vandaag heeft het hotel een capaciteit van 79 kamers. "Een investering die zijn vruchten zal afwerpen", stelt manager Serge Vermeersch van Serwir. "We hebben de laatste jaren niet stilgezeten. De bestaande kamers zijn grondig gerenoveerd. Deze nieuwbouw vormt het sluitstuk. We kozen ervoor om géén extra verdieping bovenop het bestaande gebouw te zetten, maar een apart blok te bouwen. Het cliënteel heeft amper gemerkt dat achteraan het terrein naarstig werd gewerkt."

Juiste moment

Voor Hotel Serwir komt deze uitbreiding op het juiste moment. "We blijven immers groeien. We krijgen binnen- en buitenlandse gasten over de vloer van ondernemingen in de nabije bedrijvenzones van Sint-Niklaas, Lokeren, Beveren, Bornem en Puurs, maar ook havenbedrijven uit Antwerpen kiezen steeds vaker voor ons hotel. Dankzij deze uitbreiding kunnen we deze internationale gasten voortaan in nog grotere getale verwelkomen."


De uitbreiding van de hotelcapaciteit brengt ook extra jobs met zich mee. Het hotel gaat zeven nieuwe medewerkers aanwerven voor verschillende functies. "Zij zullen zich aansluiten bij ons huidig team van 37 medewerkers."