Aantal inbraken historisch laag, cybercrime piekt: politie maakt crimicijfers van afgelopen jaar bekend

De politie wil meer zichtbaar zijn in het straatbeeld en is daarom volop bezig met het bespuiten van bumpers in fluo oranje.
Kristof Pieters De politie wil meer zichtbaar zijn in het straatbeeld en is daarom volop bezig met het bespuiten van bumpers in fluo oranje.
De politie van Sint-Niklaas kan mooie resultaten voorleggen van het voorbije jaar. Het aantal inbraken is historisch laag en er gebeurden minder ongevallen met gewonden. Daartegenover staat wel een forse stijging van cybercrime. Het aantal feiten steeg met maar liefst 43%.

Het aantal effectieve inbraken in gebouwen daalde het voorbije jaar met 36%, van 252 inbraken in 2017 naar 161 in 2018. “Dat is historisch”, zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) tevreden. “Dit is het laagste cijfer sinds de politiehervorming en een halvering tegenover 2015.”

Dat betekent niet dat de politie minder werk had. Vorig jaar waren er 17.474 dringende interventies en dat is een pak meer dan voordien. “Mensen bellen makkelijker de politie”, stelt korpschef Gwen Merckx vast. “Dat is uiteraard ook positief, want we willen dichter bij de bevolking staan. De keerzijde van de medaille is wel dat we hierdoor meer werk hebben. Voor dringende interventies willen we binnen de 12 minuten ter plaatse zijn en gelukkig lukt dat ook meestal.”

Op vlak van verkeersveiligheid was er goed en slecht nieuws het voorbije jaar. Er gebeurden minder ongevallen met gewonden: 336, of 19 minder dan het jaar voordien. Jammer genoeg waren er wel drie dodelijke slachtoffers te betreuren.

Het aantal fietsdiefstallen daalde van 477 in 2017 naar 445 vorig jaar. 24% van de feiten vond plaats in de stationsomgeving. “Belangrijk daarbij is dat er opmerkelijk weinig gelabelde fietsen worden gestolen”, benadrukt Merckx. “Het loont dus wel degelijk om die inspanning te leveren.”

Een opvallend cijfer is de sterke stijging van cybercrime. Het aantal feiten steeg met maar liefst 30% op een jaar tijd van 296 naar 425 feiten. “Dit vraagt dan ook onze aandacht”, zegt Merckx. “De traditionele oplichting die we kennen van vroeger is verschoven naar dit fenomeen. Het gaat echter niet alleen om oplichting of zogenaamde phishing, maar ook om emo-fraude waarbij slachtoffers bevriend raken met mensen via het internet die hen vervolgens geld aftroggelen of zelfs afpersen.” De cybercrime-unit van de politie Sint-Niklaas werd intussen al uitgebreid en telt nu twee mensen die zich voltijds bezighouden met deze vorm van criminaliteit.

Naar de toekomst toe wil de politie vooral meer zichtbaar zijn en dat mag men ook letterlijk nemen. De zone is begonnen met het bespuiten van de bumpers van politiewagens in fluo-oranje en de motorrijders kregen acht oranje motorpakken om beter zichtbaar te zijn. Zelfs de kogelvrije vesten zullen een stuk fluorescerend worden. In plaats van meer blauw zal er dus meer oranje in het straatbeeld komen. De politie is ook gestart met de voorbereiding om een fietsteam op te starten en wil ook experimenteren met bodycams. “Hiervoor moet de gemeenteraad nog wel het licht op groen zetten”, zeggen Dehandschutter en Merckx. “We willen zien of deze bodycams een meerwaarde kunnen zijn voor ons korps. Het is wel niet de bedoeling om continu alle interventies te filmen, enkel de meest risicovolle.”

Tegen oktober zullen alle nieuwe accenten in de aanpak gebundeld worden in een nieuw zonaal veiligheidsplan voor de komende vijf jaar.

Burgemeester Lieven Dehandschutter en korpschef Gwen Merckx stelden woensdag het jaarverslag voor van de politie Sint-Niklaas.
Foto Kristof Pieters Burgemeester Lieven Dehandschutter en korpschef Gwen Merckx stelden woensdag het jaarverslag voor van de politie Sint-Niklaas.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roland Magnums

    Cybercrime nu beter aangepakt? Allee vooruit. Van mijn geval van paar jaar geleden, daar heb ik wel totaal niets meer van gehoord. Ondanks mijn toevoeging van de IP-adressen.