80ste topstuk brengt Napoleon dichtbij

Franz Van Poeck bij de ontslagbrief van zijn voorvader Charles-Louis Van Poucke uit het leger van Napoleon.
Foto Joris Vergauwen Franz Van Poeck bij de ontslagbrief van zijn voorvader Charles-Louis Van Poucke uit het leger van Napoleon.
Het tachtigste topstuk van de expo '80 topstukken 1217-2017' is een bijzondere ontslagbrief van Sint-Niklazenaar Charles-Louis Van Poucke uit het leger van Napoleon. Dat document van Franz Van Poeck uit 1812 ligt nog tot zondag te kijk in het stadhuis.

De expo '80 topstukken 1217-2017' opende drie weken geleden met 79 tentoongestelde topwerken in het stadhuis. Het tachtigste topstuk konden inwoners zélf aanbrengen. Uit heel wat inzendingen werd een bijzonder document gekozen van Franz Van Poeck (70) uit Waasmunster. Hij beschikt immers over de originele, definitieve ontslagbrief van zijn voorvader Charles-Louis Van Poucke uit het leger van Napoleon, opgemaakt in Sint-Niklaas op 31 juli 1812.


Die dag verkreeg Charles-Louis Van Poucke een 'dispense définitive' uit het leger van Napoleon, waarmee hij ontsnapte aan de Russische veldtocht van het Franse leger, waar hij een gewisse dood tegemoet ging. Maar wat blijkt? Drie jaar later, in juni 1815, duikt hij terug op nabij Waterloo, tijdens de beslissende veldslag tegen de legers van Napoleon. Hij is dan ingelijfd bij de Hollandse troepen die deel uitmaken van de Europese alliantie tegen Napoleon. Hij overleeft die veldslag en als herinnering kerft hij zijn naam in de deurstijl van de hoevekapel naast het slagveld, wat vandaag nog te zien is.

Permanente verkramping

"Dit is een belangrijk familiedocument, dat bij ons thuis in de woonkamer hangt. Het is als een identiteitskaart avant-la-lettre, want bij gebrek aan foto's in die tijd werden zijn gelaatskenmerken gedetailleerd beschreven. De reden van zijn ontslag wordt ook duidelijk vermeld: een permanente verkramping van de wijsvinger van de linkerhand", vertelt Franz Van Poeck over zijn voorvader Charles-Louis Van Poucke (de schrijfwijze van de familienaam wijzigde in de loop van de tijd). "Ik ben uiteraard erg fier dat dit document het tachtigste topstuk in deze expo is geworden." De expo is nog tot en met zondag 5 november open, elke dag van 10 tot 18 uur. (JVS)