18de-eeuwse dorpspomp teruggevonden

De gerestaureerde oude dorpspomp die aan de vroegere vismijn stond is weer thuis.
Joris Vergauwen De gerestaureerde oude dorpspomp die aan de vroegere vismijn stond is weer thuis.
De 18de-eeuwse dorpspomp van de vroegere vismijn van Sint-Niklaas is terecht. Ze lag decenenialang verwaarloosd in een tuin in Moerzeke, maar krijgt nu een nieuw plekje in de stadskern.

Sinds de 18de eeuw stond er een vismijn met een grote pomp op de Grote Markt, eerst aan de kant van de Collegestraat, later aan de kant van de Parklaan.


Decennialang konden Sint-Niklazenaren er terecht voor drinkbaar water. Tot 1966, want toen besloot het stadsbestuur om de kiosk, die zich nu in het stadspark bevindt, en de vismijn met de pomp weg te nemen voor de aanleg van een busstation. Decennialang wist niemand waar de oude dorpspomp naartoe was. Tot de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas een telefoontje kreeg of ze geïnteresseerd waren om de oude pomp van de vroegere vismijn terug te halen. Die tip kwam van Suzy Lammens en Pierre D'Hollander.

Weggegooid

"We weten al 25 jaar dat deze pomp in Moerzeke stond, maar de eigenaars waren niet bereid tot overleg. Ze vertelden ons dat de pomp na de afbraak in 1966 gewoon weggegooid werd en dat ze die via een relatie in Sint-Niklaas konden bemachtigen. De pomp stond al die tijd in hun tuin."


Na de verkoop van het huis volgde er met de nieuwe eigenaars wél een gesprek. "In onze tuin stond die oude pomp, maar met onze jonge kindjes stond ze hier niet echt op zijn plaats. Bij de KOKW is ze in goeie handen", aldus Frederik Peelman en Lies Moernaut uit Moerzeke.

Restauratie

De KOKW sprak het sociale economiebedrijf Levanto aan voor de restauratie van de pomp, die verwaarloosd en zwaar beschadigd was. Nu is ze weer als nieuw. De kroon van de vroegere vismijn is ook bewaard, maar de vismijn zelf is spoorloos. "Met de KOKW hebben we plannen om de vroegere dorpspomp opnieuw aan het publiek te tonen. Vanaf 25 augustus wordt ze alvast opgesteld aan het museum SteM op Zwijgershoek. En ook bij de expo 'Zijde gij ook van Sinnekloas', naar aanleiding van 800 jaar Sint-Niklaas, krijgt ze een prominente plaats", aldus Chris De Beer en Ronny De Mulder van de KOKW. Nadien krijgt de pomp opnieuw een plaats in de stad. "Waar precies moeten we nog bepalen. Maar we zijn uiteraard zeer blij dat dit stukje erfgoed terug is. Het was lange tijd een groot raadsel waar ze naartoe was", aldus burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). (JVS