17 burgers geven jonge vluchtelingen een thuis

VZW A ROLLING STONE KRIJGT 'GASTVRIJE AWARD' VOOR SOLIDARITEITSPROJECT

Marie-Jeanne Maes, Mania Van der Cam en Steve Vonck , 3 van de 17 'Rolling Stones': "We willen een warme, solidaire samenleving, maar we beseffen ook dat we niet altijd op de overheid kunnen rekenen."
Joris Vergauwen Marie-Jeanne Maes, Mania Van der Cam en Steve Vonck , 3 van de 17 'Rolling Stones': "We willen een warme, solidaire samenleving, maar we beseffen ook dat we niet altijd op de overheid kunnen rekenen."
Een eigen woning vinden is voor jonge, erkende vluchtelingen tussen 18 en 25 jaar geen evidente opdracht. Daar wil de vzw A Rolling Stone in Sint-Niklaas iets aan doen, door zelf een doorgangshuis in te richten waar erkende vluchtelingen tijdelijk kunnen verblijven, om met de juiste begeleiding een leven op te bouwen in onze samenleving. De 17 betrokken burgers van de vzw 'A Rolling Stone' kregen alvast een 'Gastvrije Award' voor hun solidariteitsproject.

De naam 'A Rolling Stone' is niet toevallig gekozen. De burgers die met dit solidariteitsproject uitpakken, willen niet de enige blijven. Ze hopen dat hun project navolging krijgt in andere steden en gemeenten, vandaar 'a rolling stone'. Initiatiefnemers in Sint-Niklaas zijn Mia Mortier en Marie-Jeanne Maes, twee vriendinnen die intussen 15 geëngageerde vrienden en kennissen achter zich kregen om met de vzw 'A Rolling Stone' een steentje te verleggen, in de hoop dat het een lawine aan soortgelijke projecten oplevert. En hoewel ze nog niet eens écht van start gegaan zijn, kregen ze in het Vlaams parlement al de 'Gastvrije Award' in de campagne 'Gastvrije Gemeente' 2016-2017, dat bijzondere solidariteitsprojecten bekroont. Het leverde hun vzw een cheque van 1.000 euro op. Ze hebben evenwel nog bijna 15 keer zoveel geld nodig om van het leegstaande pand in de Koningin Elisabethlaan een goed uitgerust doorgangshuis te maken. "Maar dat is de sterkte van een grote groep geëngageerde mensen: we hebben allemaal een netwerk en kennen altijd wel iemand die ons bij een bepaalde opdracht kunnen helpen."

Het initiatief kreeg al een award in de Vlaamse campagne Gastvrije Gemeente, goed voor een cheque van 1.000 euro.
Joris Vergauwen Het initiatief kreeg al een award in de Vlaamse campagne Gastvrije Gemeente, goed voor een cheque van 1.000 euro.

Leegstandbelasting

Het huis is eigendom van een bedrijf dat in de buurt gevestigd is. Het kocht dat pand een tijdje geleden, maar vond er nog geen bestemming voor en het bleef leegstaan, waardoor het bedrijf ook elk jaar de leegstandbelasting van 5.000 euro moet betalen aan de stad. Er is nu een overeenkomst met de vzw A Rolling Stone, dat het huis kan huren voor een beperkt bedrag. De komende weken wordt het huis aangepast en ingericht zodat er vier mensen kunnen verblijven. Doel is om er erkende vluchtelingen tussen 18 en 25 jaar een tijdelijk onderkomen aan te bieden.

Administratie

"We zijn sociaal bewogen mensen die een warme, solidaire samenleving nastreven. Een groep die het vandaag heel erg moeilijk heeft, zijn vluchtelingen die na hun erkenning twee maanden tijd krijgen om een woning te vinden voordat ze het Rode Kruis-opvangcentrum moeten verlaten. We willen voor de groep 18- tot 25-jarigen dit doorgangshuis creëren. Dat moet hen enkele maanden tijd, rust en warmte geven om stap voor stap een leven op te bouwen in onze samenleving. We kunnen hen bijstaan en adviseren over onze administratieve instellingen, onderwijs, opleidingen, werkgelegenheid tot cultuur en sport", klinkt het bij Marie-Jeanne Maes, Steve Vonck en Mania Van der Cam, 3 van de 17 'Rolling Stones'. "Let wel, we zijn niet naïef. Dit wordt geen hotel. Van hun leefloon zullen zij een deel als huur afstaan én we verwachten op vele vlakken een actief engagement."


Met het OCMW en het CAW zijn intussen afspraken gemaakt. Het OCMW zal de bewoners voor dit nieuwe doorgangshuis selecteren.

Klaar over 2 maanden

Of er echter ook steun komt van de overheid is nog niet duidelijk. "We beseffen dat we niet voor álles op de overheid kunnen rekenen. Dit is dan ook een warm, solidair initatief vanuit de buik van de samenleving, zonder enig politiek doel. En er is ook veel meer positivisme in onze samenleving dan we denken. Dat steentje dat we willen verleggen, lijkt ook te bewegen. In Leuven willen een groep burgers een gelijkaardig initiatief opstarten." Het doorgangshuis van 'A Rolling Stone' moet binnen een 2-tal maanden klaar zijn om de eerste bewoners te ontvangen. Info: Facebook: 'A Rolling Stone Sint-Niklaas'.