"Ze hadden helemaal geen plan"

Behandeling van Romamoord in beroep eindelijk begonnen

Fazil S. (links) en zijn twee zonen Arben S. en Faton S. staan terecht voor de moord op iemand van een andere Roma-familie in de rechtbank van Dendermonde.
Foto Geert De Rycke Fazil S. (links) en zijn twee zonen Arben S. en Faton S. staan terecht voor de moord op iemand van een andere Roma-familie in de rechtbank van Dendermonde.
De Romamoord waarbij Nedjip Mustafa werd geëxecuteerd voor zijn huis in de Kleibeekstraat in Sint-Niklaas, wordt vandaag na veel uitstel ten gronde behandeld in het hof van beroep. Fazli S. (62) en zijn twee zonen Arben (36) en Faton (27) werden in eerste aanleg veroordeeld tot 28, 26 en 25 jaar cel.

In december 2013 liep Nedjip Mustafa met zijn vrouw en dertienjarige zoon op de oprit voor zijn huis. Een wagen kwam aangereden en stopte. De passagier stapte uit, vuurde acht kogels af op Nedjip en sprong weer in de wagen, waarna die met gierende banden weg reed. De vrouw en de zoon van het slachtoffer bleven ongedeerd. Nedjip liet een paar dagen later het leven in het ziekenhuis.

Een maand later kwam het parket na een bewogen onderzoek uit bij de familie S., die al jaren een vete had met de familie Mustafa. De twee Romafamilies twistten sinds de zoon van Fazli S., die gehuwd was met een lid van de familie Mustafa, zelfmoord pleegde. “De familie tast in het duister om wat er gebeurd is en sommigen zijn ervan overtuigd dat de familie Mustafa hem iets heeft aangedaan”, aldus de advocaat van een van de beklaagden.

Bloedwraak

Volgens het parket gaf Fazli S. de opdracht aan zijn twee zonen Arben en Faton om bloedwraak te nemen. Om die reden werd het drietal in de correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 28, 26 en 25 jaar. Daar gingen ze tegen in beroep.

Voor de zaak in beroep behandeld kon worden, moesten nog een paar hindernissen genomen worden. De zaak werd ingeleid en meteen uitgesteld naar 28 mei, maar een week voor die zitting veranderden de drie beklaagden nog van advocaat. Bovendien trok een van de tolken zich terug omdat hij door een van de beklaagden met de dood werd bedreigd. Daarom werd de zaak opnieuw uitgesteld naar vandaag.

Nedjip Mustafa werd op 30 december 2013 neergekogeld voor zijn deur.
Foto Kristof Pieters Nedjip Mustafa werd op 30 december 2013 neergekogeld voor zijn deur.

Maar opnieuw was het nog maar de vraag of de zaak behandeld kon worden. Een van de aangestelde tolken bleek de familie van het slachtoffer te kennen. "Iedereen kent iedereen in die wereld", aldus het parket. Daarnaast waren twee van de grievenformulieren, waarop iemand die beroep aantekent de redenen toelicht, niet ondertekend. Daardoor is het beroep mogelijk niet ontvankelijk. De rechter besliste uiteindelijk toch dat de advocaten de zaak ten gronde konden pleiten. Of de handtekeningen al dan niet op de formulieren moesten staan, daar spreekt de rechter zich later over uit.

Wapen verstopt in auto

In beroep betwisten de beklaagden opnieuw op alle mogelijke vlakken. Advocaat Frank Scheerlinck die de jongste beklaagde Faton verdedigt, stak meteen van wal over de onschuld van zijn cliënt. Faton reed met de wagen toen Arben het vuur opende. “Faton wist niet dat Arben een vuurwapen had”, begon Scheerlinck. “Hij dacht dat ze enkel klappen zouden gaan uitdelen. Dat plan hadden zij bedacht zonder dat hun vader hen de opdracht had gegeven. Faton had een stok mee en Arben had een baseballknuppel genomen. Het vuurwapen moet in de wagen verstopt hebben gezeten. Faton wilde niet dat Nedjip stierf. Hij had respect voor hem. Nedjip was een brave man die nooit iets verkeerds had gedaan.”

Dat de doding met voorbedachten rade gebeurde, klopt volgens de verdediging niet. “Dat blijkt ook uit het feit dat ze geen plan hadden na de schietpartij. Ze zijn gewoon vertrokken hebben een lange tijd op de Antwerpse ring gereden. Ze wisten niet wat gedaan.”

Gebruiken van Roma

De advocaat van Arben S. betwistte niet dat zijn cliënt de trekker had overgehaald, maar vroeg wel herkwalificatie van het misdrijf. “Van een voorbedachtheid is geen sprake”, klonk het in het hof. “Wat er zich allemaal afspeelt binnen Romagezinnen, daar kunnen wij in de westerse samenleving niet bij met ons verstand.” De advocaat vroeg aan de rechter om een culturele antropoloog aan te stellen die meer inzicht kan verschaffen in de gebruiken van Roma.

In de namiddag krijgen de andere betrokken partijen het woord en zal het parket opnieuw een straf vorderen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.