“We tonen wat mensen met dementie vooral wél nog kunnen”: woonzorgcentrum Heilig Hart houdt creatieve middag met bewoners en schoolkinderen

JVS
JVS
Heel wat organisaties brengen in de week rond de Werelddag Dementie een programma om dementie meer bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken. In het woonzorgcentrum Heilig Hart in Sint-Niklaas wilden de medewerkers deze week vooral eens benadrukken wat de bewoners met dementie wél nog kunnen. Daar werkten ook kinderen van basisschool Heilig Hart aan mee.

In woonzorgcentra hebben vandaag gemiddeld één op de twee bewoners een vorm van dementie. Dat heeft heel wat implicaties op de zorg in woonzorgcentra. In rusthuis Heilig Hart aan Tereken werkt men heel nauwgezet projecten rond dementie uit, met steun van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. “Zorg is één ding, maar wij willen verder gaan. Onze mensen wonen hier immers. We stellen onze bewoners centraal, we passen onze werking aan, zodat zij zo lang mogelijk met de grootst mogelijke kwaliteit kunnen leven”, vertelt hoofdverpleegkundige Bianca Verkest.

JVS

Deze week werkte een groep bewoners met dementie aan een groot kunstwerkje, samen met kinderen van de vlakbij geleden basisschool Heilig Hart aan Tereken. “We knutselen, kleuren en tekenen samen. Dat is heel fijn om te doen, maar voor onze bewoners betekent het nog veel meer. Want door hen creatief bezig te laten zijn en te laten samenwerken, tonen we hen wat ze allemaal wél nog kunnen”, aldus verpleegkundige Christophe Van Osselaer, die gespecialiseerd is in dementie. Het werk dat de bewoners en de kinderen samen hebben gemaakt, krijgt een plaats in het woonzorgcentrum.

JVS
JVS
JVS1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Van driessche

    Creeer een huislijke sfeer met herkenbare elementen, geen hypermoderne Dominica toestanden. Laat een huisdier toe bvb afdelingspoes, ongelooflijk hoe oudere mensen eraan hechten, roept vaak herinnering op aan vroeger, laat Pt bvb ook in tuintje werken, zelfgeteelde groentjes onder begeleiding bereiden= zinvolle tijdsbesteding , een wereld van verschil. Natuurlijk ook met de nodige ondersteuning van personeel!!