"We gaan weer als échte buren leven"

COHOUSING WAASLAND VINDT GENOEG MENSEN VOOR EERSTE SAMENWOONPROJECT

Een impressie van hoe het samenwoonproject in de Clementwijk eruit gaat zien: centraal een gemeenschappelijke tuin en een paviljoen, met daarrond 22 woningen.
Joris Vergauwen Een impressie van hoe het samenwoonproject in de Clementwijk eruit gaat zien: centraal een gemeenschappelijke tuin en een paviljoen, met daarrond 22 woningen.
Na vijf jaar van zoeken en voorbereiden heeft Cohousing Waasland voldoende mensen verzameld om het allereerste samenwoonproject in de regio op te starten. In het najaar begint de bouw van 22 huizen en enkele gemeenschappelijke ruimtes die de toekomstige buren met elkaar zullen delen.

Achttien gezinnen zijn intussen aangesloten bij Cohousing Waasland. Er is nog plaats voor vier extra om de 22 woningen en appartementen op het stuk grond in de Clementwijk II helemaal te bezetten. Op de invulling van die laatste vier plaatsen zullen de leden van Cohousing Waasland echter niet meer wachten.


"We verwachten dat er de komende maanden nog kandidaten zullen opduiken. We hebben het al gemerkt: hoe concreter het project wordt, hoe sneller mensen zich aansluiten. We starten sowieso met de bouw in november. We zijn sinds 2011 bezig met de voorbereiding, met de zoektocht naar buren, met het uitwerken van alle plannen. We zijn bijna klaar met ons huiswerk. Nu gaan we door", klinkt het.

Wie ook nog in het samenwoonproject wil stappen, krijgt deze mensen als buren.
Joris Vergauwen Wie ook nog in het samenwoonproject wil stappen, krijgt deze mensen als buren.

Tuintje

De 22 individuele woningen zullen elk een eigen tuintje en een terras hebben. Daarnaast komt er een grote gemeenschappelijke tuin en een gemeenschappelijk paviljoen, met onder meer een grote eetplaats met keuken, een logeerkamer, een wasruimte, een ontspanningsruimte, een werkplaats en een fietsberging.


Meer samenwonen, kan ook tot meer delen leiden. "Waarom zouden we 22 grasmachines kopen, als we er evengoed één kunnen delen?", zeggen de leden. "De bouw van het gemeenschappelijke paviljoen brengt een extra kost met zich mee. Maar de ruimtes die dáár komen, kun je uit je eigen huis weglaten. Zo bouw je compacter en heb je minder bouw- en energiekosten."

Trekkers

In Gent werd al een cohousingproject opgestart. Voor het Waasland is dit het eerste. "Op andere plaatsen in Vlaanderen is er een aantal gelijkaardige projecten in voorbereiding. Je merkt wel dat het concept in opmars is. Maar er zijn trekkers nodig. En als er enkele projecten klaar zijn, zullen er nog wel volgen. In landen waar dit concept al langer ingeburgerd is, zijn er zelfs wachtlijsten. Voor ons is het nog pionierswerk. Zelfs de wetgeving is nog niet mee. Juridisch nemen wij de structuur van een appartementsgebouw aan, met private en gemeenschappelijke delen. Het lijkt erop, maar het is niet hetzelfde", vertelt Evelyne Wymeersch (28), die met haar man en kindje ook gaat 'cohousen' in de Clementwijk.


"Vooral omwille van het ecologische en sociale aspect", gaat ze verder. "We leven als gezinnen vandaag op een eilandje, met weinig contact en samenhang in je wijk. Hier vinden we dat wel, samen met een veilige omgeving voor de kinderen. Er is ook een mooie leeftijdsmix. Het is fijn om iets voor je oudere buren te kunnen betekenen. 'Wij letten op je kinderen, als jullie wat klusjes voor ons opknappen', zeggen enkele 65-plussers. Maar het is ook boeiend om in een kleine, hechte gemeenschap te wonen."


De oudste 'cohousers' zijn vooraan in de zeventig. Jozef Hertsens van Vluchtelingen Opvang Sint-Niklaas (VLOS) en zijn vrouw Tilly maken zich op om volgend jaar te verhuizen naar het cohousingproject in de Clementwijk.


Wie de laatste vier huizen van Cohousing Waasland wil innemen, kan voor alle info terecht op www.cohousingwaasland.be