"Vogels in kooien, ik zie dat niet graag": prins Laurent leest vogelliefhebbers de les

Met een gelukzalige glimlach nam prins Laurent schepen Christel Geerts even vast en legde hij zijn hoofd in haar nek.
Joris Vergauwen Met een gelukzalige glimlach nam prins Laurent schepen Christel Geerts even vast en legde hij zijn hoofd in haar nek.
Prins Laurent, het meest kleurrijke lid van onze koninklijke familie, heeft gisterenavond in Sint-Niklaas de ook heel kleurrijke vogelexpo van de Ornithologische Bond van België in 't Bau-huis geopend. Daar zijn nog het hele weekend de mooiste siervogels van het land te bewonderen, zo'n vierduizend in totaal.

Een hele eer voor de organisatie om prins Laurent te strikken voor de opening, al kwam hij wel half vloekend binnen. "Twee uur en dertig minuten in de file gestaan, een 'catastrophe' is het."

De prins begroette ministers van staat Freddy Willockx en Herman De Croo, schepen én vogelliefhebber Gaspard Van Peteghem en de bestuurslui van de Ornithologische Bond, maar ook de blonde politieagente die in burger een oogje in het zeil hield, vergat hij niet.

Joris Vergauwen

Extreem intelligent

En bij schepen Christel Geerts leek de prins zelfs even enige nestwarmte op te zoeken, toen hij haar met een gelukzalige glimlach eventjes vastnam en zijn hoofd in haar nek legde.


Een rondleiding was er uiteraard ook voor de prins, al keek hij niet alleen naar het uiterlijk van de siervogels. "Ik heb de indruk dat sommige vogels extreem intelligent zijn. Merken jullie dat er empathie is tussen vogels? Dat ze echt om elkaar geven?", vroeg hij aan de voorzitter van de Belgische vogelbond. "Nee, niet echt", antwoordde die droog.

Joris Vergauwen

Gouden kooi

Als prins is Laurent opgegroeid in een gouden kooi, zoals dat heet. En over kooien had de monseigneur een duidelijke mening. "Vogels in kooien, ik zie dat niet graag. Vogels moeten vrij zijn en kunnen vliegen waar ze willen", maakte hij duidelijk, terwijl hij zich in een ruimte bevond waar vierduizend vogels elk in een aparte kooi zaten. En hoewel hij te midden van de mooiste vogels van het land stond, haalde de prins toch ook zijn smartphone boven om te laten zien welke vogel hij écht mooi vindt. "Kijk naar deze raaf, dat is mijn lievelingsvogel, zwart en stijlvol." Helaas was er geen enkele raaf te zien op deze vogelexpo.

Voor de organisatie was het alleszins mooi dat de prins van de partij was. En sinds gisterenavond is prins Laurent meteen ook het nieuwste erelid van de vereniging. (JVS)