“Versnelde opfrissing van verouderde bouwvoorschriften nodig”

iSTock
Op voorstel van CD&V gaat de stad over tot een grondige screening van heel wat oude plannen van aanleg (BPA). Een recente wijziging in de stedenbouwwetgeving die begin maart in werking is getreden, maakt dat mogelijk.

De stad Sint-Niklaas heeft op haar grondgebied nog steeds 38 geldende BPA’s, waarvan de laatste wijzigingen vooral dateren van 2008 en 2009. Sommige gaan terug tot 2005 en 2006. “De voorschriften van deze BPA’s zijn dus allen minstens tien jaar oud”, schetst CD&V-raadslid Johan Uytdenhouwen. “Wat gemeentelijke RUP’s betreft, staat de teller op 25. Ook hier gaan de eerste RUP’s terug tot 2009, zonder dat die intussen gewijzigd zijn.”

Sinds kort heeft de Vlaamse overheid het mogelijk gemaakt om via een vereenvoudigde procedure de verouderde stedenbouwkundige voorschriften van BPA’s en gemeentelijke RUP’s aan te passen en flexibeler te maken. “Parkjes, sport- en speelveldjes, hondenweides, volkstuintjes, buurtparkings, buurtgerichte horeca en kleinhandel tot kangoeroewonen: het zijn voorbeelden die kwaliteit en duurzaamheid in wijken en buurten brengen. Ook willen mensen meer en meer de energieprestatie en isolatie van hun huizen verhogen. Maar vaak maken al te strikte planvoorschriften de vergunbaarheid en realisatie van zo’n nieuwe initiatieven en projecten veelal onmogelijk”, aldus Uytdenhouwen. “Vele eigenaars en projectontwikkelaars zagen hun bouwaanvraag afgewezen omwille van oude nog geldende BPA’s. Ons voorstel om versneld over te gaan tot een opfrissing van deze oude BPA’s moet hieraan een oplossing bieden.” De Sint-Niklase meerderheidspartijen zijn akkoord om nu over te gaan tot een grondige screening van de plannen van aanleg. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.