"Samenwerken met Piet is fantastisch"

TOPCHEF ANTHONY STOOP KOOKT UITZONDERLIJK IN 'MET TIJD EN BOTERHAMMEN'

Bram Hullebroeck en chef Anthony Stoop in 'Met Tijd en Boterhammen'.
Joris Vergauwen Bram Hullebroeck en chef Anthony Stoop in 'Met Tijd en Boterhammen'.
De jonge Sint-Niklase topkok Anthony Stoop (24) ging op uitnodiging van uitbater Bram Hullebroeck twee avonden aan de slag in 'Met Tijd en Boterhammen'. Stoop vertrekt vandaag opnieuw naar de Franse Ardèche. Daar is hij al drie jaar als sous-chef aan de slag in het restaurant Likoké van Piet Huysentruyt.

Les Vans in de Franse Ardèche is gedurende negen maanden per jaar de woonplaats van Anthony Stoop uit Sint-Niklaas. Daar is hij de rechterhand van Piet Huysentruyt in restaurant Likoké, dat in 2014 de eerste Michelinster binnenhaalde. Vandaag vertrekt Stoop opnieuw naar Les Vans, om de komende negen maanden met Piet Huysentruyt voor de tweede ster te gaan. Maar eerst liet Stoop zijn kunstjes deze week nog bewonderen in zijn thuisstad Sint-Niklaas, waar zijn vader Guido café 'Den Omgekeerden Tap' uitbaat. Op uitnodiging van uitbater Bram Hullebroeck van eetcafé 'Met Tijd en Boterhammen' in de Nieuwstraat ging hij er twee avonden aan de slag. Hij schotelde telkens 40 personen een driegangenmenu van hoog niveau voor. "Ik heb Anthony een paar jaar geleden leren kennen tijdens een kookevenement. Als hij in de winter in België is, is er een kans om zoiets in elkaar te steken. Ik wil hiermee graag mijn klanten eens een uitzonderlijk menu aanbieden", vertelt Bram Hullebroeck.

Anthony Stoop met Piet Huysentruyt in Likoké.
Joris Vergauwen Anthony Stoop met Piet Huysentruyt in Likoké.

Op de krant

Anthony serveerde als voorgerecht een scholfilet met stamper van chorizo en aardappel, een jus van tomaat en kappertjes en een rozemarijnaardappel. Als hoofdgerecht koos hij voor een onglet met een crème van artisjok, structuren van knolselder en een jus van zuurkool. Als dessert volgde een crumble van witte chocolade met braambessen en bloedappelsien, een jus van rozenbottelthee met steranijs, een espuma van yoghurt en limoen, afgewerkt met witte chocolade met kamasutra-prints. Vooraf waren er nog twee amuses, waarvan één op de krant De Tijd werd geserveerd met twee boterhammetjes. Een ludieke verwijzing naar de naam van 'Met Tijd en Boterhammen'. En dat alles voor slechts 38 euro. "Ook voor deze prijs kun je originele gerechten op tafel zetten", aldus Anthony Stoop. "Dit is ook leuk om te doen. Voor mij was dit een beetje afscheid nemen van familie en vrienden, die ook kwamen eten. Vrijdag vertrek ik opnieuw naar Frankrijk."

Kookboek van Piet

Ondanks zijn jonge leeftijd kan Stoop al enkele adelbrieven voorleggen. Eerst werkte hij 2,5 jaar bij topchef Wouter Van der Vieren in Clandestino. Na het faillissement ging hij aan de slag in Likoké van chef-kok Piet Huysentruyt, samen met Van der Vieren. Toen die vertrok, werd hij er sous-chef. In de praktijk leidt hij als chef het keukenteam in Likoké. "Het is heel plezant werken. Ik kan mijn eigen ding doen, zonder druk maar met ambitie. En dit jaar streven we naar twee sterren. Volgende week starten we weer op na drie maanden winterstop. Het duurt dan nog zo'n 2,5 weken vooraleer we echt op gang kunnen komen. Het team opleiden, nieuwe mensen inpassen, menu's opstellen: dat kost tijd. Het is sowieso negen maanden hard werken. Maar met Piet is het ook echt fantastisch samenwerken. Er is veel durf, creativiteit en een grote drang naar vernieuwing, wat voor mij als jonge chef heel dankbare omstandigheden zijn. En iedereen weet nu waar Likoké voor staat. De tijd dat er wel eens een Vlaming binnenwaaide met een kookboek van Piet onder de arm met de vraag om die speciale pannenkoeken te maken, is nu écht wel voorbij." (lacht)