"Opa wil dat ik stamhoofd word"

YEMI ODUWALE (28) TREKT NAAR NIGERIA OP ZOEK NAAR ZIJN ROOTS

Yemi Oduwale thuis in België. Hij reisde naar Nigeria voor zijn documentaire.
Yannick De Spiegeleir Yemi Oduwale thuis in België. Hij reisde naar Nigeria voor zijn documentaire.
Wat als je grootvader wil dat je hem opvolgt als stamhoofd in Nigeria? Yemi Oduwale (28) uit Sint-Niklaas trok naar Afrika om er op zoek te gaan naar zijn roots. De documentaire 'Worthy of the Crown' is het resultaat van zijn avontuurlijke roadtrip.

Yemi is een afkorting van Adeyemi. In de Afrikaanse taal Yoruba betekent het zo veel als 'de kroon waardig'. Door zijn naam alleen al leek Yemi Oduwale voorbestemd om stamhoofd te worden. Zijn opa - die heerste over een gebied met 175.000 inwoners - zag hem van kindsbeen af als zijn opvolger. Het lot besliste er echter anders over. Yemi - die een Nigeriaanse vader en Belgische moeder heeft - zag het levenslicht in België en groeide op in Sint-Niklaas. Intussen woont de backstagemedewerker van de Lokerse Feesten in Gent. Op enkele reizen in zijn jeugd na kwam hij weinig te weten over zijn Nigeriaanse roots.

Yemi in gesprek met zijn grootvader, die in hem een opvolger als stamhoofd ziet.
Yannick De Spiegeleir Yemi in gesprek met zijn grootvader, die in hem een opvolger als stamhoofd ziet.

Ernstig ziek

Maar omdat zijn opa ernstig ziek is en niet meer lang te leven heeft, sprak Yemi zijn beste vriend en cameraman Gieljan Van Goethem aan om samen naar Nigeria te reizen en er zijn familie te bezoeken. Met het collectief Redhorse Reporters en regisseur Roel Nollet maakten ze de documentaire 'Worthy of the Crown'.


"Hoewel ik effectief aanspraak kan maken op de titel, was het natuurlijk niet mijn bedoeling om effectief stamhoofd te worden. Ik wou vooral een deel van mijn identiteit leren kennen en weten hoe je precies stamhoofd kan worden zonder iets over de plaatselijke cultuur te kennen. En wat je daarvoor moet doen", legt de documentairemaker uit. De reporters van Redhorse vertellen de queeste van Yemi tegen de politieke achtergrond van Nigeria. Het Afrikaanse land maakt zich op voor nieuwe presidentsverkiezingen en wordt geteisterd door armoede en corruptie.


De avontuurlijke reis van Yemi bleek bij momenten een hachelijke onderneming. "Als blanke filmploeg werden we sowieso opgemerkt. Op zeker moment waren we de ondergaande zon aan het filmen in de buurt van het kantoor van PDP, de regerende politieke partij. Dat was niet naar de zin van een veiligheidsofficier, die ons op agressieve wijze de les kwam spellen. Toen de persverantwoordelijke, een vrouw die ons eerder te woord stond, lijkbleek wegtrok bij de tirade, vreesden we even voor ons leven."

Yemi met zijn cameraman Gieljan Van Goethem op reportage in Nigeria.
Worthy of the Crown Yemi met zijn cameraman Gieljan Van Goethem op reportage in Nigeria.

Voodoo

Maar Oduwale beleefde ook veel mooie momenten. "Er waren uiteraard de gesprekken met mijn grootvader, die me onder meer inwijdde in de wereld van de voodoo. Ook de ontmoeting met zanger Femi Kuti, een ster in Nigeria, zal me lang bijblijven. De man had juist twee uur opgetreden en badend in het zweet vertelde hij honderduit over de corruptie die er in Nigeria heerst."


Voor Oduwale was de reis een zeer intense ervaring. "Het was een emotionele rollercoaster. Hoewel ik eigenlijk half Belg, half Nigeriaans ben, besefte ik daar hoe weinig ik van het land afwist. Over een paar jaar wil ik er zeker nog eens terugkeren."


Een verkorte versie van 'Worthy of the Crown' opent zaterdag het nieuwe seizoen van Vranckx op Canvas. De volledige documentaire wordt vertoond op donderdag 11 december om 20 uur in het Museumtheater in Sint-Niklaas.


www.worthyofthecrown.be