"Onze honden zijn nergens welkom"

KOPPEL AL ANDERHALF JAAR TEVERGEEFS OP ZOEK NAAR NIEUW HUURHUIS

Heikki en Stephanie met hun twee honden, een Alaskan Malamute en een Berner Sennenhond.
Foto Vergauwen Heikki en Stephanie met hun twee honden, een Alaskan Malamute en een Berner Sennenhond.
Anderhalf jaar zijn Heikki Pauwels (30) en Stephanie Temmerman (22) uit Sint-Niklaas al op zoek naar een nieuw huurhuis, maar overal krijgen ze een njet. Reden? Hun twee grote honden. "Nergens zijn ze welkom en volgende maand loopt het huurcontract van onze huidige flat af", zeggen ze.

Iets meer dan twee jaar geleden verhuisde Stephanie met haar hond naar een duplexappartement in de Apostelstraat. Niet veel later leerde ze Heikki Pauwels kennen, die na enige tijd met zijn toen 3-jarig zoontje bij haar introk. Omdat de flat niet erg groot was, besloot het koppel op zoek te gaan naar een ruimere woonst. Ondertussen kochten ze een tweede hond, waardoor ze nu zowel een Berner Sennenhond als een Alaskan Malamute hadden. "We dachten dat het toch maar een kwestie van enkele weken zou zijn vooraleer we konden verhuizen", vertellen ze. "Intussen zijn we anderhalf jaar verder en hebben we nog altijd niks gevonden."

Zoon

De eigenaar van hun huurappartement liet hun intussen weten dat ze er op 30 september uit moeten, omdat zijn zoon er komt wonen. Als ze de komende weken niks vinden, staan ze dus op straat. "In zes maanden tijd hebben we de eigenaars van meer dan tachtig huizen gecontacteerd en zijn we er nog meer gaan bezichtigen", vertelt Stephanie. "Maar telkens eigenaars horen dat we twee honden hebben, is het gesprek meteen voorbij. Zelfs bij huizen met een grote tuin of gerenoveerde boerderijen is het njet. Nochtans laten we onze dieren niet binnen. Dat we allebei genoeg verdienen om onze plichten als huurders na te komen, doet er niet toe."


Hun honden wegdoen, is voor hen geen optie. "Ze zijn voor ons als kinderen. Ze maken deel uit van ons gezin", klinkt het beslist.


Dat honden vaak niet welkom zijn in huurwoningen, wordt bevestigd door de immosector zelf. "Steeds meer eigenaars hebben niet graag dat huurders honden meebrengen", zegt Lieven De Prins van Immo De Prins uit Sint-Niklaas. "Zeker in appartementen wordt dat zelden of nooit toegelaten. Met kleine honden valt het nog mee, maar grote liggen moeilijk, ook als er een tuin is."


Jo Van Buynder van het Woonbureau beaamt dat: "Stel je in de plaats van een eigenaar, die vaak gezweet heeft om zijn huisje te renoveren. Soms zijn het halve pony's, die flink wat schade kunnen aanrichten."


Het Vlaams Huurdersplatform benadrukt dat het er niet gemakkelijker op zal worden voor eigenaars van honden. "Het aantal huurwoningen met een tuin op de private huurmarkt daalt, terwijl het aantal huurflats stijgt", stelt coördinator Joy Verstichele. "En er is verder ook weinig duidelijke rechtspraak over het feit of een verhuurder huisdieren mag weigeren of niet."