“Nieuwe aanpak voor sportbeleid”: sportraad gaat van start met nieuwe leden

De nieuwe sportraad is klaar om het sportbeleid van de stad vorm te geven.
JVS De nieuwe sportraad is klaar om het sportbeleid van de stad vorm te geven.
De stedelijke sportraad neemt een nieuwe start. Twaalf sportliefhebbers zijn geselecteerd om mee het sportbeleid van de stad vorm te geven. Zij mogen zich de komende week meteen uitspreken over de toekomst van sportsite Puyenbeke en de vraag of er een nieuw of groter zwembad moet komen.

Al sinds 1977 was de werking van de stedelijke sportraad onveranderd gebleven. Dat zorgde ervoor dat het functioneren en de samenstelling van het belangrijkste sportadviesorgaan van Sint-Niklaas de laatste jaren steeds meer in vraag werd gesteld. De impact van enkele grote sportclubs op de werking van de sportraad was bovendien te groot geworden. Omdat de samenleving en ook de sportbeleving verandert, wilde de sportraad zichzelf heruitvinden.

Na een oproep naar kandidaten om die nieuwe aanpak mee vorm te geven, kwamen er 31 reacties binnen. Na een selectieronde zijn er uiteindelijk twaalf nieuwe leden aangeduid, waarvan vier vrouwen. Het jongste lid is 20 jaar, het oudste 69. De gemiddelde leeftijd is 48 jaar. “Ook dat was voordien anders, met een gemiddelde leeftijd in de 60 jaar. Een verjonging was ook nodig”, aldus Géry Smet, die voorzitter van de sportraad blijft. Harry De Beleyr is ondervoorzitter, Valerie Tack secretaris en Pieter Debaets penningmeester. Verder maken Caro Buyse, Saida Chair, Christophe De Grande, Rik Dhollander, Peter Nees, Chris Picavet, Katty Van Driessche en Peter Van Lijsebetten deel uit van de sportraad.

Nieuwe invulling sportsite Puyenbeke

Zij krijgen de opdracht om als adviesorgaan het stadsbestuur bij te staan in sportdossiers. Te beginnen met de nieuwe invulling van sportsite Puyenbeke, na het vertrek van Waasland-Beveren, en de noodzaak aan meer zwemruimte in Sint-Niklaas. “Daarover zitten we volgende week samen, om tegen eind mei een advies klaar te hebben voor het schepencollege. Het is een bijzondere opdracht om mee te denken over het sportbeleid van deze stad, om mee een visie te kunnen bepalen. Sport toegankelijk maken voor iederéén in deze stad is ook een belangrijke opdracht”, klinkt het bij de nieuwe leden.

Schepen voor Sport Peter Buysrogge (N-VA) benadrukt het belang van goed functionerende adviesorganen. “Een goeie dialoog met deskundigen is belangrijk in het besluitvormingsproces van de stad. Ik kan me niet herinneren dat we ooit al een advies naast ons hebben neergelegd. Ik ben heel opgetogen met deze nieuwe aanpak van de sportraad. Dit kan een voorbeeld zijn.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.